2021-03-19
近排堅尼地城新開咗間高先電影院,戲迷朋友即刻相約去一探究竟睇戲前點都要醫下肚先,發現一街之隔就係台灣菜名店阿元來了既總店,馬上拎飛等位。雖然係平日晚上,但堂食同外賣客人都駱驛不絕,足可見實力一流等位時一直聞到撲鼻既酥香,原來隔離鋪位啱啱新開咗一間手工麵包店,裝修簡約,主打各類酥皮麵包,例如玉桂卷、牛角酥和泡芙拿破崙卷。如果有機會,一定要買黎試下味等咗大約20分鐘就可以入座,一入門口就會見到充滿夜市風味既車仔,令人覺得仿如真係去到台灣旅行咁,主要就係由此出菜,唔係淨係打卡場景咁簡單爆蛋雞肉飯 $42肉絲份量好足,煎得脆香的太陽蛋配合酸菜令飯既口感更豐富,令人不自覺一口接一口好快食哂新竹貢丸湯 $20最近日夜温差大,夜晚飲碗湯人都暖d,不過貢丸可能煮得耐咗,味道無咁濃郁台灣黑輪拼盤 $30魚漿鮮味尚可,彈牙好食 黃金泡菜蛋餅 $35自從係牛大人試過黃金泡菜後,一直懷念佢既特別味道。原來黃金泡菜係腐乳去醃製,夾埋一齊超級好味招牌珍珠奶茶 $25 食完就去咗睇戲,支持港產片,超級熱血。
爆蛋雞肉飯 $42
爆蛋雞肉飯
新竹貢丸湯 $20
新竹貢丸湯
台灣黑輪拼盤 $30
魚漿鮮味尚可,彈牙好食
台灣黑輪拼盤
黃金泡菜蛋餅 $35
黃金泡菜蛋餅
招牌珍珠奶茶 $25
食完就去咗睇戲,支持港產片,超級熱血。