2024-05-11
👧🏻Wodafoodie in Central呢間中環既印度菜走華麗宮廷風🕌掀開大門既神秘布幕就可以走進以金黃色為主調,裝修別致既大廳,天花呈半拱形,地磚用上馬賽克,牆上掛有多幅特色印度壁畫,設計優雅別緻,營造出異國風情既奢華感覺🔱打卡一流👍🏻❤️最特別既係餐廳有兩座特色炭火Tandoori窯爐,可以見到大廚將岩岩搓好既Naan放入去,再熱辣辣咁拎出黎🤤 ✨ 🫔Raj Kachori $138小食叫左呢個雜綿脆餅,上面鋪滿薄荷酸辣醬、羅望子醬、乳酪醬,切開有粒粒蔬果,味道酸酸甜甜,加埋脆餅同d醬一齊食好開胃😍✨ 🍞Keema Pav $198印度菜一定要食咖哩!呢個咖哩加入羊肉碎、薯仔脆條同鵪鶉蛋,香氣撲鼻🤤配上香脆又充滿牛油香既麵包,每塊麵包都要搽上滿滿既咖哩羊肉一齊食,簡單既配搭都滋味無窮🥰✨ 🐥Chicken Tikka Masala $268Masala係印度菜既靈魂,意思係以不同香料拼配既調味料,呢個咖哩雞雞件滑嫩無骨,Masala咖哩香氣濃郁,帶點辣味,忍唔住將所有咖哩加曬上naan一齊食,實在係完美既配搭🤤✨ 🐮Achari Beef Short Ribs $268好少見印
✨ 🫔Raj Kachori $138
✨ 🍞Keema Pav $198
✨ 🐥Chicken Tikka Masala $268
好少見印度菜有牛食😳所以叫左個雞都忍唔住再叫多個牛。慢煮美國牛肋骨配上牛肋骨咖哩及醃洋蔥蕃茄肉汁,肉質軟腍但有咬口,咖哩重香料但唔辣及帶少少酸,推介俾唔食得辣又想食咖哩既朋友😉
✨🥖Truffle Cheese Naan $58
原味naan或者garlic naan就食得多,好少見有黑松露芝士味既!Naan熱騰騰上碟,鬆軟無比,無論齋配黑松露芝士定點咖哩都好好食🥰
✨ 🥂Chiaro Prosecco $95/glass
✨ 🍹Apple Freshner $88
Apple freshner 真係好refreshing 好好飲☺️
最驚喜既係食到最後幾個店員圍過黎,捧上甜品,一齊唱生日歌俾我聽😍仲送左即影即有🤩餐廳食物高質,服務周到環境又靚,慶祝一流too🥰💕
📍 CHUTNEY (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓