2024-10-12
元朗打邊爐好地方🤩就係位於鳳攸南街嘅大滾友火鍋🍲餐廳裝修古色古香,走宮廷風格主題,營造古代皇宮華麗氣氛✨以人手雕刻龍紋鍋爐、青花瓷器餐具更添古典感,仿如置身宮廷享用美食🏵️餐廳有多款特色湯底,好似花膠雞濃湯鍋、香滑豆乳濃湯鍋、特色卜卜蜆鍋、消暑冬瓜瑤柱鍋等等🤩每款都好吸引,湯底份量十足😍我試咗花膠雞濃湯鍋🐔可以選擇半隻或一隻雞🐓香濃雞湯底選用大量三黃雞並加入花膠熬製🔥打邊爐前先嚐一口雞湯🥣金黃濃厚嘅湯底濃郁又清甜☺️雞肉入口夠哂鮮嫩😛再加上手掌咁大嘅花膠,索哂啲湯汁,鮮甜不過鹹👍🏻入口充滿膠質,猶如燉湯一樣,夠哂滋補🥰一嚐嫩滑雞肉、肥美花膠,係可以當湯飲嘅湯底🤩牛肉拼盤牛肉拼盤可以試到多款唔同位置嘅牛🐄分別有安格斯、牛頸脊、牛胸尖、牛邊抓、牛肉粒、牛舌粒同牛展🐮牛肉味濃,口感鬆軟☺️肉質鮮嫩,擺落鍋到淥幾秒拎返上黎放入口,夠晒juicy💦伊比利亞橡果豬一送上嚟有飄煙嘅效果🌬️用咗皇帝頂帽放上伊比利亞橡果豬,打卡一流📸伊比利亞橡果豬以食獨有嘅橡果🌰令豬肉帶獨特香味,脂肪滲透肉内🐷豬肉清晰程大理石紋般嘅油花,肉味芳香濃郁,口感嫩滑🐖即炸黃金響鈴即叫即炸嘅黃金響鈴😛先將腐皮炸成響鈴,再用自家製鹹蛋黃
牛肉拼盤
伊比利亞橡果豬
滲透肉内🐷豬肉清晰程大理石紋般嘅油花,
肉味芳香濃郁,口感嫩滑🐖
即炸黃金響鈴
即叫即炸嘅黃金響鈴😛先將腐皮炸成響鈴,再用自家製鹹蛋黃醬快炒而成,滿口鹹香味,口感細緻、鬆軟同棉紗,香脆可口😝
大滾友雜菜拼盤
雜菜拼盤有紫淮山、唐生菜、萵筍、娃娃菜、金菇、粟米、蕃茄、蓮藕、油麥菜笑🥬🌽🍅非常豐盛😚
手打鵝肝墨汁墨魚丸
手打鵝肝墨魚汁墨魚丸粒粒都係手打,咬落彈牙😛勁香墨汁味🐙仲有鵝肝喺入面添😚
火焰焦糖豆腐花
木桶豆腐花店員先將酒加熱,再倒落放上焦糖嘅豆腐花,做出火焰效果🔥打卡一流📸豆腐花滑嘟嘟,豆味香濃☺️