2016-12-01 3023 瀏覽
話說今日同幾個朋友出左去MK行個街傾下計, 吹下水, 唔覺唔覺由下午2點幾行到晚上7點幾, 之後就同佢地幾個去左食台式餐廳, 價錢唔幎, 下次可以介紹一下, 大約一人60-70蚊左右, 食完冇幾耐朋友A話唔係幾夠喉, 傾計都係一樣, 一於搵間甜品鋪坐底再吹過甘話, 之後上網SEARCH下附近既鋪頭, 搵下搵下就搵到呢間宮葉, 店面已經吸引到我入去~~~個餐牌都幾高級, 入面版版都有好心機去影相, 賣相非常非常吸引先叫宇治綠茶拿破崙($46)再叫日式精選乳酪芭菲($50)我今次真係好好彩, 坐正係廚房附近, 可以親身見到師傅由一個杯, 一隻碟點樣變出一杯一個好食又好睇既甜品, 係製作過程中, 已經聞到好香既拉面味, 甜品味反而冇甘濃烈~~~~等左10分鐘左右, 日式精選乳酪芭菲上枱啦, 你問我會唔會同餐牌好大分別, 我可以答你, 好少分別, 我食過唔同餐廳, 食物同相一定有差別, 真係估佢唔到!!終於可以擺入口啦~第一樣更係要試個綠茶, 香濃細滑, 清香又有甘甘地既綠茶, 配上甜蜜蜜既紅豆, 2樣加埋口感係軟綿綿, 因為紅豆唔硬得黎之餘, 仲軟心架!!!之後就食佢個桃, 奶白色外層加上內
先叫宇治綠茶拿破崙($46)
再叫日式精選乳酪芭菲($50)
之後就食佢個桃, 奶白色外層加上內心少粉紅色,而且香甜多汁

左上有粒黃色既野, 大家估唔估到係咩?  係栗子啊, 我除左綠茶之外都好喜歡栗子, 咬落甜而不粉狀
之後綠茶蛋糕夠香濃, 亦超鬆軟, 一定係綠茶粉絲要食!!!
之後就更係要食個宇治綠茶拿破崙, 叫得宇治, 首先一定要做到味濃, 有2層厚厚綠茶吉士,加上鬆脆拿破崙餅

酥皮極香脆鬆化,甜度控制得岩岩好, 唔會食起上黎已經好甜耶耶!!!

加上有唔同既新鮮生果配合, 包括有酸酸地既士多啤梨, 清甜既西瓜同埋酸酸甜既芒果, 只會更係越食越想再食!!

再一定要食埋旁邊彈牙清爽既綠茶決餅, 真係好滿足
由相中可見綠茶吉直滿滿, 擺落口唔會好膩呢下利害!!!!
2016-11-10
10 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
  • 宇治綠茶拿破崙