東涌除了去機場會經過,都比較少去,但近年東涌都有唔少酒店落成,其中有家餐廳位於灣景薈喜來登酒店地下的西餐廳都幾有特色,環境充滿華麗宮庭風格,仲係外國人主理,彷彿好似置身於外國旅行一樣。食物不論質素及價錢都幾有CP值。加上係海邊位置,門店都滿有歐式風情,期間都有不少外國人幫襯。Menu都有好多西式食物選擇,同時都有Bar,好多酒類飲品揀。今天試左3款特色飲品、沙律、主食,就咁過左一個好Chill而慢活的下午。1. Burrata Salad水牛芝士蕃茄沙律粒水牛芝士成個手掌心咁大,撈埋沙律菜蕃茄後,幾乎每啖都食到超濃又Rich的芝士味,加上少許黑醋,成個沙律都好Fresh,唔會因為嚿水牛芝士而覺得好膩。2. Seafood Paella 西班牙海鮮炒飯熱辣辣焗出來上枱,聞到非常香濃的西班牙炒飯味,飯底濕度及硬度適中,粒粒分明,同時混合了好多菜椒、洋蔥、茄汁,每粒飯都吸收哂,加埋有青口、大虎蝦、蝦仁、小尤魚的幾款海鮮的咸鮮味,整個炒飯都所以非常之香濃。3. Grilled Seabass烤海鱸魚配雜菜另一味就比較Fresh D 嘅魚,但加埋少許香料就已經將魚嘅鮮甜味昇華到另一個層次。食得出

1. Burrata Salad水牛芝士蕃茄沙律

2. Seafood Paella 西班牙海鮮炒飯

3. Grilled Seabass烤海鱸魚配雜菜

另一味就比較Fresh D 嘅魚,但加埋少許香料就已經將魚嘅鮮甜味昇華到另一個層次。食得出有羅勒、香草、蒜頭來醃鱸魚調味,條魚烤得外脆內Juicy,一D都唔老,擠埋少少檸檬汁再帶多點清新味。配菜都好Fresh!!

4. Drinks : 酒精、無酒精都有得揀

大大杯,打卡一流XD