2018-07-17 1622 瀏覽
老公公司又開始peak season , 日日忙到唔知幾時收工,今晚終於可以早少少走,但其實都成夜晚9點半鐘😑,好彩我先食定少少野,再等佢收工陪佢食返個日式宵夜😏😏之前一直食開一間浜燒日式料理店,知道佢地而家有做Omakase ,所以早2日打去book定,到時俾老公一個小驚喜,因為佢最近真係太辛苦啦!上到餐廳到差不多10點左右,人流都唔少,我地最愛餐廳裝修好有日本居酒屋感覺,完全可以令人放鬆心情,好好享受。餐廳有好多卡位,私人度高,大大提高舒適度👍🏻👍🏻餐牌預先已經準備好,餐廳會預先問定客人喜好作調配,非常貼心。先order杯啤酒爽一爽先,枱面見到夏日限定冰啤,叫杯試下先梨味冰啤 - 面頭冰泡口感特別,有少少碎冰feel , 梨味唔算太突出,容易入口。頭盤前菜五點蟹肉煮冬瓜 - 冬瓜有少少蟹肉鮮甜味,味道清新。海老啫喱凍 - 口感特別,外軟內爽,蝦肉鮮美。紅酒煮翹頭 - 入口酸咪咪,令人胃口大開。煮螺肉 - 螺肉好有咬囗,味道鮮甜。小蜜瓜 - 即係小青瓜,預先漬製而成,味道酸酸甜甜又好脆口。刺身蜜柑鯛 - 日本宇和島用蜜柑餵養嘅鯛魚,入口有淡淡嘅蜜柑香味,不加任何調味直接享用,入口鮮嫩
餐廳有好多卡位,私人度高,大大提高舒適度👍🏻👍🏻

頭盤前菜五點
蟹肉煮冬瓜 - 冬瓜有少少蟹肉鮮甜味,味道清新。
海老啫喱凍 - 口感特別,外軟內爽,蝦肉鮮美。
紅酒煮翹頭 - 入口酸咪咪,令人胃口大開。
煮螺肉 - 螺肉好有咬囗,味道鮮甜。

刺身
蜜柑鯛 - 日本宇和島用蜜柑餵養嘅鯛魚,入口有淡淡嘅蜜柑香味,不加任何調味直接享用,入口鮮嫩清香。
金目鯛 - 鮮甜軟嫩,外皮有少少彈性。
牡丹蝦 - 蝦肉爽口鮮甜,而且仲好大隻😍😍

燒物
赤鯥舞茸卷 - 盛裝器皿精緻漂亮,赤鯥魚油豐富,肉質鮮美,入口非常嫩滑,內裏舞茸口感爽嫩,配上少少柚子蘿蔔茸,更添滋味!

炸物
稚鮎魚天婦羅伴白粟米 - 稚鮎魚魚肉嫩滑細緻,不過細骨都比較多,食嘅時候要小心一點,,入口有少少甘甜味,白粟米多汁鮮甜,鮮味爆登👍🏻

浜燒
黃金蟹蓋伴黑魚籽 - 蟹蓋入面有蟹膏,蟹肉,蟹籽,牛油等,先慢慢燒烤再拌勻,原來加咗牛油會更加軟滑,之後再烤脆法包上碟。先將蟹膏放上法包再自己加上香蔥,黑魚籽,入口香味濃郁,整個蟹膏味留向口腔久久不散,超好味呀😍

日本山葵雪糕
第一次食山葵雪糕,入口wasabi 味唔算太濃,有濃濃奶香味,點知到最後竟然有股wasabi辣勁停留在脷上,轉眼就消失,好刺激啊😆😆

老公好滿意今晚既特別宵夜驚喜,仲話估唔到呢度都有Omakase 可以食😋

2018-07-16
宵夜