2013-09-10 256 瀏覽
今晚放學後跟同學突然好想食點心, 我就突然想起自家點心個雪山叉燒包, 所以幾條友打的落太子. 之前就經常會幫襯"一點心", 但因米芝蓮效應, 多了很多人去食, 質素變得每況愈下, 同期亦出現好多不同類型的點心店, 唔係好快倒閉就是質素服務越做越差, 可能通常這些店請的都是一些火氣較猛的阿姐吧!一下車, 已見有人在外面等位, 真的有點心急如焚! 而裡面姐姐亦很友善問我們幾多位, 之後給我們飛輪候! 看雜誌所寫叉燒包皮是用"秘制雪山油" (即奶油攪其它調味料) 可以令包皮入口鬆化, 做到外脆內軟. 無錯! 我第一次食此店就是這篇報道, 而佢所講亦實無虛言, 我唔太覺得皮係脆但真係好鬆化, 而且裡面叉燒餡多汁豐富, 每口都食到皮跟餡料, 今晚依然保持水準, 讚!  鳳爪排骨飯: 份量比一般盅頭飯多, 而且排骨鳳爪調味亦剛好, 排骨亦唔會一味得肥羔或骨, 最重要個飯唔會油立立或者硬飯, 米飯分明, 加點點豉油已經可以令飯餸連繫起來. 布拉滑腸粉: 佢地話自己拉, 但真係好滑同較個米漿份量好好, 蒸起時間亦準確, 唔會太濕, 好食!咸水角: 皮軟硬度剛好, 餡料亦足, GOOD!潮州粉果: 皮太

雪山叉燒飽
鳳爪排骨飯/ 時菜/ 布拉滑腸粉

潮州粉果/ 古法馬拉糕/ 咸水角
咸水角: 皮軟硬度剛好, 餡料亦足, GOOD!
潮州粉果: 皮太厚了, 餡料就多菜少肉, 味道可以!
古法馬拉糕: 用椰子油秘制, 所以食落會有淡淡椰香, 而且唔會太甜, 加上馬拉糕亦蒸得很鬆軟, 一個不錯的飯後甜點!

其間, 姐姐都會為我們加水, 收碟時亦會多謝!
(其它店要學習學習了, 這就是食店基本要有的服務)

其實依家點心店SET的價錢都幾貴, 每款點心平均都要$20, 相比一些酒樓早市或下午茶, 分分鐘貴一倍, 但係到夜晚時份, 點心又真係可以滿足到一班唔想食得咁FULL, 同時又可以食幾種唔同食物GE人.
所以宵夜/ 晚間點心真的為我們帶來多一個選擇!

2013-09-09
15 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
雪山叉燒飽
鳳爪排骨飯/ 時菜/ 布拉滑腸粉