2017-06-22 589 瀏覽
出開花園街,行過嚟太子搵食,見到呢間食點心的,咦!都好耐冇試過飲夜茶了,就呢間喇。長春卷唔好食,菜苗餃咬開成口油,煎蛋牛肉飯,牛肉好食,如果煎蛋比多少少傳統煎蛋牛肉飯既誠意,煎番隻荷包蛋便更好食了。沙律盞,冇驚喜。點心不過不失,只能用抵食來形容。
2017-06-02 316 瀏覽
星期五放工突然要去花墟,即是晚餐沒有訂位啦。差不多八點要去搵食,3個人沿花墟附近行咗兩圈,想食的餐廳要排長龍、又或者一個客都無,呢兩類餐廳都要放棄,唯獨「自家點心」,地方一樣細細間,感覺唔算壓迫,當時顧客大概有三分二,就一於試試啦!先講服務,算係中規中矩,無論點餐或要求其他都會即時有反應,但就唔會主動添茶。食物方面:1. 雪山叉燒包 - 係第一樣嚟嘅點心,一口咬落去已知今晚的晚餐會中伏了,即不用多說了。😒2. 鶉蛋燒賣 - 似蒸得過分的肉配鶉蛋。3. 香煎紫薯包 - 完全沒有期望下,居然係今餐最好食的點心,餡多紫薯香。4. 鳳爪排骨飯 - 不過不失,但我覺得叮叮蒸飯好味啲。😜5. 金網生煎窩貼 - 除了賣相,沒有賣點,餘下一件無人食。6. 高湯浸西生菜 & 菜心 - 菜心好老,西生菜普通。7. 布拉滑腸粉 - 唔滑,配合餐廳豉油、甜醬等,總係唔好食。8. 鮮蝦腐皮卷 - 表面超油,但入口岀奇地脆,是整晚唯二會贊的點心。可能會話一分錢一分貨,但我寧願餐廳收貴少少,又或者收回現價而調整份量,從而提升食物質素。現在只有講句:「真的贊不了、沒有下次了!」

2. 鶉蛋燒賣 - 似蒸得過分的肉配鶉蛋。

4. 鳳爪排骨飯 - 不過不失,但我覺得叮叮蒸飯好味啲。😜

6. 高湯浸西生菜 & 菜心 - 菜心好老,西生菜普通。

2017-05-26
2017-03-16 472 瀏覽
是日陪爸爸飲茶,來到久未到訪的這家點心店。位於太子的這家店,縱然置身花墟附近的一角,午市一向亦不乏人潮。等了差不多15鐘,才可入座。點心店內,桌與桌之間的距離近,較為狹迫,不像是一處會慢慢喝茶的地方,但這裡的招牌雪山叉燒包一直深得我心。沒想到,該日的雪山叉燒包($8一隻,2件起)失準了。不僅僅是雪山皮做得不鬆脆,相當鬆散,包身乾得誇張,沒有原本的軟熟質感。推薦指數:2/5幸好,煎蛋牛肉飯  ($20) 保持一貫質素。流心的半熟荷包蛋混和肉餅和熱飯,味美!牛肉餅打得鬆軟,亦吃到芫荽的香味。推薦指數:4/5接著上桌的是素菜蒸粉果($18),雖然蒸得透薄,但黏著雙筷,最後餡料漏出。不過,餡料拌了蠔油,配以各蔬菜甜味還是不錯。推薦指數: 3/5至於另一至愛馬拉糕 ($16)又失準了。。。雖然不乏鬆軟的感覺,亦吃到奶香,但感覺仍是不及以前屬蓬鬆,也少了黃糖的焦香味道。感覺別的點心店更為好吃。推薦指數:3/5為免再失望下去,也沒有多點其他點心便離開了。綜合環境和食物兩大點,也許這店不作常光顧食店之列。

雪山叉燒包
煎蛋牛肉飯
素菜蒸粉果
2017-03-11
15 分鐘 (堂食)
煎蛋牛肉飯
2017-01-10 653 瀏覽
太子點心店雲集,算是找機會試試不同的小店,其他小店都尚算不錯,但這次到<自家點心>,真的只有自嘆中伏,唔會有下次。叫了一個蒸飯,<銀魚仔肉餅蒸飯>,飯上面竟然可以放一條凍的白菜!一咬下去的冰凍已經完全破壞我之後食蒸飯的心情,這樣簡單的細節也可以咁求奇,非常失望。雪山义燒包非常普通,可以不用再試。燒賣,春卷,蝦餃 一般酒樓水平,沒有特別驚喜最後不得不提小籠包!皮硬,一睇賣相 根本完全蒸過時! 非常嘔心,根本就算唔識烹煮,自己放入微波爐丁 賣相都會好過佢。咁都可以拎出來比客人食,可見製作的態度。 非常叫人失望, 去本地最普通的酒樓也不會有如此低水準。不會有下次。

雪山义燒包非常普通,可以不用再試。

燒賣,春卷,蝦餃 一般酒樓水平,沒有特別驚喜

最後不得不提小籠包!

不會有下次。
小籠包
小籠包
2016-12-18 482 瀏覽
星期六下午見唔使等位就諗住試吓,流沙包都有流沙,都算合格,盅頭飯飯粒比較硬,料亦比較少,蝦餃燒賣只是一般,總括食物質素普通,但最差係2人消費,竟收我9人茶錢,好彩平時有睇單習慣,以3蚊一位茶錢,總共收多我21蚊,佢全間鋪都擺唔到9個連位,好奇怪打單會打9個人茶錢,試問如果9個人點會叫咁少野呢?
2016-10-15 655 瀏覽
好友收工相約去太子行花墟,食個點心下午茶,入內只有一枱客,地方大,桌椅唔迫,中式格局,店員阿姐招呼我哋坐張四人枱,再問要水定要茶(茶係無款式揀嘅)枱面已有落單紙,畫好交比店員,之後即叫即蒸,黃沙豬潤腸($18)腸粉太淋,夾起就斷,腸粉夠滑又薄身,豬潤多,沙沙地甘香味道,不過啲筋都幾多,豉油已調味,味道偏甜!一般蟹籽燒賣皇($14)燒賣豬肉有肉汁肥美爽口,外皮薄,蟹籽唔多!味道正常香芒糯米糍($20)同參考圖片相差懸殊,糯米糍夠凍,糯米無煙韌感,芒果唔夠多又無味,一件食落都係外層嘅椰絲味,無其他味!差!雪山叉燒包($14)呢個最遲來,雪山外皮甜膩,包身鬆軟,叉燒餡甜膩,不過唔夠多,麵包無脹卜卜嘅感覺!差!茶錢($3位)茶款無得揀,而且茶味唔夠濃,無茶香!係唯一可以嘅係夠熱!點心有啲款式可以逐隻叫,呢樣幾好,人少都可以試多幾款!店員勤快,上菜上茶收碟勤快!又主動加茶!服務比點心好
點心有啲款式可以逐隻叫,呢樣幾好,人少都可以試多幾款!
店員勤快,上菜上茶收碟勤快!又主動加茶!
服務比點心好
2016-10-13
2016-02-22 1424 瀏覽
夜晚十點幾黎到太子,唔少點心鋪都已經關左,但係呢間就開到12點,見到店內環境好似唔錯,便決定一試呢到既點心選擇都幾多,而且價錢都OK,最終2個人1叫左4樣野食脆米炸蝦腸$28呢個可以話係升級版炸兩,不過入面唔係油炸鬼,好似網卷咁,而且入面有蝦,咸咸地幾好食,亦係佢價錢較貴既原因,外軟內脆,不過呢個價錢我係覺得貴左少少既香煎蝦米腸$18份量幾足夠,欣賞佢每條蝦米腸都真係有煎,唔會食到下面就只係白腸粉雪山叉燒包$7/個特別之處係佢個皮好似墨西哥包咁樣,所以食落去好香奶油味,入面既叉燒餡亦唔錯另外呢到既好處係有D點心可以2個起叫,就番自己既人數鳳爪排骨飯$26碗飯都幾大碗,排骨整得幾好,林得黎唔會無哂口感,鳳爪都好夠味兩個人埋單共$90,已經食得好飽,呢間點心舖算係幾抵食
脆米炸蝦腸$28
香煎蝦米腸$18
雪山叉燒包$7/個
另外呢到既好處係有D點心可以2個起叫,就番自己既人數
鳳爪排骨飯$26

兩個人埋單共$90,已經食得好飽,呢間點心舖算係幾抵食
2016-02-17
$45 (宵夜)
一個人吃飯我幾喜歡到中式點心店,份量岩岩好,又可以吃到唔同既食物, 可以一次過滿足幾個需要。今晚試既係自家點心。店子唔算細,不過都舊舊地。阿姐都求求其其,愛理不理咁。北菇蒸雞飯最怕食蒸飯來的是什麼迷你牌, 食到唔拖唔水。呢個蒸飯份量合格, 飯粒夠棉, 雞肉雖然無乜味但係幾滑熱辣辣加埋甜豉油, 每口盡是滿足。雖然係一個人, 但係只食一個蒸飯總是感到美中不足, 於是點要一樣點心。豆苗鮮蝦餃曾經意圖想將整隻菜餃吞下,但絕對是Mission Impossible, 其熨口程度係掂到都會縮開嗰隻。至於餃皮黏性較重, 厚有點過厚,而豆苗和鮮蝦比例還OK。一則趣事, 有一個男人沖入去借廁所 (當然是無幫襯), 之後阿姐狂追呢位男仕要他付借廁所費, 之後兩人激烈口角 (夾雜著大量粗口)當然最終還是不了了之,誰對誰錯也好 , 以顧客立埸來說就絕對令我對這店子扣晒分。
, 可以一次過滿足幾個需要。
今晚試既係自家點心
店子唔算細,不過都舊舊地。
阿姐都求求其其,愛理不理咁。
北菇蒸雞飯
最怕食蒸飯來的是什麼迷你牌, 食到唔拖唔水。
呢個蒸飯份量合格, 飯粒夠棉, 雞肉雖然無乜味但係幾滑
熱辣辣加埋甜豉油, 每口盡是滿足。
豆苗鮮蝦餃
至於餃皮黏性較重, 厚有點過厚,而豆苗和鮮蝦比例還OK。
借廁所費, 之後兩人激烈口角 (夾雜著大量粗口)
2015-12-10
0 分鐘 (堂食)
2015-12-13 545 瀏覽
見呢間啲野唔貴就入去試下啦,真係一分錢一分貨,不能挑剔咁多叉燒腸算滑,叉燒份量一般,中規中矩炸雲吞,上菜時熱辣辣岩岩炸好,好脆,中間舊雲吞大約有半隻手指尾咁多到,對於中意食雲吞既我當然份量少左啲,但係10幾蚊3隻炸雲吞真係算係咁蓮藕餅,正呀,真係啖啖都食到好多蓮藕粒!蘿蔔糕不過不失啦,煎到有少少微窿,ok好食的流沙奶皇包先正熱辣辣上菜,隻隻包都有好多咸蛋皇奶皇餡都好夠味同夠多,十分推薦
見呢間啲野唔貴就入去試下啦,
真係一分錢一分貨,不能挑剔咁多

叉燒腸算滑,叉燒份量一般,中規中矩

蓮藕餅,正呀,真係啖啖都食到好多蓮藕粒!

蘿蔔糕不過不失啦,煎到有少少微窿,ok好食的

流沙奶皇包先正

熱辣辣上菜,隻隻包都有好多咸蛋皇

奶皇餡都好夠味同夠多,
十分推薦

• 流沙包
2015-12-03 360 瀏覽
之前試過太子間一點心,幾好食,但係就好迫 。今次經過呢度竟然星期六晚都唔洗等位,所以入左去試食。地方對比其他點心店已經算係好寬敞,而且呢度又唔會不停收晒你0的野迫你走,可以慢慢享受美味0既食物。2個人用餐,都食左唔少野:蝦餃,燒賣,脆皮奶皇包,芝麻卷,棉花雞,薑蔥牛柏葉,鮮蝦菜苗餃,牛肉腸。 (但由於太肚餓,所以無影相。)1. 蝦餃,燒賣:賣相ok,味道都正常。2. 脆皮奶皇包:皮炸得好脆,但可能炸耐左,咬到裡面就見到1/3都係炸皮,見唔到白色0既包皮。而且流心奶皇落得太多咸旦,得個咸字,食唔到奶皇味。3. 芝麻卷:呢個簡直係我中式甜點0既至愛,唔係間間點心鋪都有呀!! 呢間做得好滑,甜道適中。4. 薑蔥牛柏葉:味道唔錯,但略嫌辣左少少。5. 棉花雞:,0的雞肉無骨,一啖就吞晒 ~ 6. 鮮蝦菜苗餃:一上枱見到透晒0的水晶皮,完全感受到呢隻餃用料十足,咬落去味道果然好好,比蝦餃同燒賣做得更出色。7. 牛肉腸:腸粉幾滑,但0的牛肉就麻麻地,好多肥膏。總體黎講,呢間點心店性價比都幾高,值得一試。
之前試過太子間一點心,幾好食,但係就好迫

(但由於太肚餓,所以無影相。)

1. 蝦餃,燒賣:賣相ok,味道都正常。

3. 芝麻卷:呢個簡直係我中式甜點0既至愛
,唔係間間點心鋪都有呀!! 呢間做得好滑,甜道適中。

4. 薑蔥牛柏葉:味道唔錯,但略嫌辣左少少。
5. 棉花雞:
,0的雞肉無骨,一啖就吞晒 ~

7. 牛肉腸:腸粉幾滑,但0的牛肉就麻麻地,好多肥膏。

總體黎講,呢間點心店性價比都幾高,值得一試。
2015-11-28
  • 芝麻卷、
  • 鮮蝦菜苗餃
2015-07-07 259 瀏覽
睇完戲, 突然間好想食奶黃包, 所以諗住去某出名既點心鋪食, 點知太多人排隊, 最後隨便入左一間點心店食, 諗住試一試!店舖裡面睇落十分整潔, 除了香港人也又外國顧客! 我們點了4款點心, 大約等了5分鐘就有得食 =)布拉腸粉因為男朋友堅持要食齋腸, 所以我地叫左一份˳ 但係個腸粉唔夠滑, 個皮有啲太厚˳流心奶黃包包皮有點厚, 但奶黃值得一讚! 熱辣辣流出黎既奶黃好香, 而且不會過甜! 份量剛剛好, 不會太膩!馬拉糕外形跟平時食既有點不一樣, 但可能因為佢呢個形狀, 所以蒸得唔夠鬆軟˳ 個糕入面啲氣孔唔夠多, 所以有點過實˳ 甜度就一般˳鹹水角跟一般鹹水角差不多, 沒有特別˳下次可以只係外賣奶黃包, 堂食就會試第二間, 唔知多人排隊果間係咪真係好味啲呢~不過都要試下先知!

布拉腸粉
布拉腸粉

鹹水角
鹹水角
跟一般鹹水角差不多, 沒有特別˳

2015-07-05
  • 流心奶黃包
2015-05-15 571 瀏覽
來一篇簡單的食評,寫一間平凡的點心店。位於太子花園街的這間點心專門店,坐得尚算舒服,招呼也過得去,但點心只是平平而已。「雪山叉燒包」:墨西哥包皮內藏著叉燒餡,味道尚佳,但只是抄襲之作。「花旗蔘灌湯餃」:有綽頭,但只是失敗之作,花旗蔘味淡薄,灌湯餃餡料味道欠佳,與湯混和後,湯味變得太鹹。「燒汁煎釀茄子」:燒汁下得太多,味道太鹹,即使茄子熱辣滾燙亦無補於事。「蟹籽沙律盞」:西為中用的點心,水果沙律夠開胃,春卷皮製成的沙律盞雖仍脆,但不熱。「脆米炸蝦腸」:炸蝦不多,水準普通。「水晶蝦餃皇」:工夫扎實,蝦餃大隻得來味道也過得去。「古法馬拉糕」:糕身鬆軟,味道不錯。總的來說,這間點心店的水準只是一般,再去的機會應不太高。
來一篇簡單的食評,寫一間平凡的點心店。

脆米炸蝦腸」:炸蝦不多,水準普通。
水晶蝦餃皇」:工夫扎實,蝦餃大隻得來味道也過得去。
古法馬拉糕」:糕身鬆軟,味道不錯。
總的來說,這間點心店的水準只是一般,再去的機會應不太高。

2015-04-25 361 瀏覽
因為媽咪愛喝茶,家中附近也沒什麼地方有點心吃,難得看完醫生要找地方吃午飯,便來一吃。這店地方細小,坐位不多,所以點心份量和酒樓的有點不同,不過以我們2個人來喝,也是很足夠。食物的味道,也不差於酒樓,品質也不會因為店小而做得不好,茶芥收費不多,但點心收費有點偏高了,人數小而又想找地方喝茶,這裏也是一個不錯的選擇。**********************沒想到這店地方不多,看著內裏也坐滿了人,只等了10分鐘便能入坐。坐下便看到自家點心的推介了。因為地方細小,所以坐的地方也小,沒有每枱人一壺茶,這裏是所有人都喝同一種由店所安排的茶,茶芥為每人HKD2,這樣的安排也不錯。媽媽愛吃雞扎,所以便要了這個四寶湯雞扎HKD20。這雞扎是用上粟米芯、火腿,魚肚和雞肉,這樣比用芋頭更健康。魚肚入口不會太多油水滴下,份量也不會因為這樣而細小了,雞扎必定有火腿和雞肉,能配上粟米芯作為蔬菜中和,真的不錯。看見有雪山义燒包,HKD6/隻,必須要2隻起,看見這點心很少地方能提供,便要了2隻來試。可惜是這個雪山包其實是有點像墨西哥包,帶沒有墨西哥包的牛油香和甜,配上义燒有點咸中帶少少甜,感覺有點怪怪的。這點心名必

**********************

坐下便看到自家點心的推介了。
媽媽愛吃雞扎,所以便要了這個四寶湯雞扎HKD20。
這雞扎是用上粟米芯、火腿,魚肚和雞肉,這樣比用芋頭更健康。

這點心名必食流沙包,HKD16。個人比喜愛吃流沙的食品,必須看到中間的材料必須能流出來,入口有點沙的口感,這才算上等的功夫,所以便來了一籠。

當把這個包撕開時,看到內裏的奶黃有質感不太流,入口帶奶味較咸蛋黃多,沙的感覺也不多,但味道來說也是不錯的。
2個人吃了3個點心,連茶芥免收加一,只是HKD52,其實以喝中茶來說是不貴了。
10 分鐘 (堂食)
2015-04-04 367 瀏覽
無睇過食評只係行過就走入去試吓!我同2歲半仔仔一齊去食,我抱住仔仔,叫兩位,阿姐問計唔計埋個細路,要唔要坐位,我話要,阿姐即刻俾面色我睇覺得我地好麻煩!原本問要唔要俾多個位係無咩嘢,但我來俾錢仲要受面色真係一肚氣!況且,咁都要問嗎?唔通我攬住個半個人禁高的小朋友食嗎?果3蚊茶錢我未至於俾唔起呀?!還有叫親佢地第一句都係話,等等先~禁細間舖有幾忙呀服務差還差但食物都唔錯,所以不至於劣評點了蘿蔔糕,好油但香有口感,食到蘿蔔絲馬拉糕夠鬆軟,係傳統的味道叉燒腸,皮簿餡多食得過
禁細間舖有幾忙呀
服務差還差但食物都唔錯,所以不至於劣評
點了蘿蔔糕,好油但香有口感,食到蘿蔔絲
馬拉糕夠鬆軟,係傳統的味道
叉燒腸,皮簿餡多食得過
5 分鐘 (堂食)
2015-02-12 377 瀏覽
前日收工同同事想去旺角宵夜,大家都不约而同想食一些中式點心 剛巧有一間以"中式點心"做買點既食肆,我地入去試下 雖然舖面面積不大,但座位算舒適。雖然係平日,客人都很多,我地一班同事坐低後馬上睇睇餐紙,款式都多 我地叫左蝦蛟: 大大粒晶瑩 皮薄煙韌 蝦肉鮮美爽口 鮮蝦腸粉: 夠晶螢通透,腸粉皮很滑不會過厚 , D蝦彈牙 配個豉油汁 正! 酥皮叉燒包: 份量夠 好似菠蘿包 有一層薄薄既酥皮係面 幾脆 料用左瘦叉燒叉燒醬唔會太甜 叉燒就少左D 不過算有水準 等候時間長,但都值得!
前日收工同同事想去旺角宵夜,大家都不约而同想食一些中式點心
剛巧有一間以"中式點心"做買點既食肆,我地入去試下
雖然舖面面積不大,但座位算舒適。

雖然係平日,客人都很多,我地一班同事坐低後
馬上睇睇餐紙,款式都多

我地叫左蝦蛟: 大大粒晶瑩 皮薄煙韌 蝦肉鮮美爽口

料用左瘦叉燒叉燒醬唔會太甜 叉燒就少左D 不過算有水準

等候時間長,但都值得!
2015-02-10