2018-04-25
一向都係乖乖女既我今次就帶婆婆去覓食~由於老人家都比較上少出街食飯而且食既種類相對比較少所以我都唔敢亂帶佢去食~最後就決定帶佢去富臨到食中菜啦~雖然婆婆平時自己都會煲湯煮送~但婆婆今次食完都讚不絕口仲話好抵食添啊~首先就叫左個姬松茸花膠燉響螺湯比婆婆飲~要求高高既佢竟然讚好~佢好怕係街飲湯因爲好多都係味精湯~但呢煲湯佢飲左四碗!成煲湯都有好多好多料,好足料去煲~連我都覺得好好飲~最好既係佢真材實料~唔會靠味精去令煲湯好飲~店員好好服務咁幫我地分開d湯渣比我地食~成大碟都係 又有螺頭又多花膠小食方面就叫左個生煎包~包入面餡料好足夠~而且唔會好油 老人家都食到~~主菜方面就叫左:菠蘿生炒骨~份量都好多 佢唔算話好多骨 不過勝在炒得夠香 酸得黎又夠甜~連菠蘿都好好食!海參花菇扣玉掌:呢個煲可以算係婆婆既最愛,點解?因為難得地佢炆到好「林」玉掌都炆得軟身~連老人家都食到~所以婆婆成煲差唔多食哂咁濟~到我最愛既西蘭花帶子珊瑚蚌珊瑚蚌唔知點解配西蘭花好鬼夾~呢間炒既珊瑚蚌好爽口唔會太韌~西蘭花都炒得好軟身果皮蒸鮑魚~咁既價錢食到咁大隻既鮑魚其實已經好有驚喜~不過我地就覺得如果果皮味可以再重味d就會
主菜方面就叫左:
海參花菇扣玉掌:
到我最愛既西蘭花帶子珊瑚蚌
果皮蒸鮑魚~
咁既價錢食到咁大隻既鮑魚其實已經好有驚喜~不過我地就覺得如果果皮味可以再重味d就會更加好食!
食完唔夠喉再叫多左煲湯~金銀菜燉白肺湯
呢煲相對上比較清淡~不過又係好足料無味精~婆婆都好滿意!
金裝拼盤~原來係燒味拼盤~覺得最好食既係鴨胸 好好味~其他燒味都唔錯。
甜品方面~就叫左個桂花糕~岩哂婆婆口味
連平時唔多食既我都一口氣食左幾件~好清新!
整得黎講~今餐好抵食而且每碟既份量都好多好夠~食到個個都捧住個肚走~