2015-04-30 568 瀏覽
自大學畢業後做野都兩年幾了,好少同屋企兩老出街食飯,佢地成日前都想同我荷包慳d,且覺得街外飯始終未及屋企好,今日繼左下年約,加左人工,決定帶佢地去威番晚。放左工由奧海城行過黎都幾方便,落橋後遠遠便見到閃令令既招牌。酒樓分左上下兩層,我最愛食飯送電視。餐前小食炸魚仔好好味四個人食左都幾多野,唔怕啦,間唔中食豪d!大熱天時,先叫個冬瓜盅解解暑幾有睇頭,擺曬d料o係邊,見住店員逐一將他們推到瓜內,然後見到一碗滿滿的放到自己面前冬瓜湯清甜加埋材料十足,又有蟹肉,蟹柳,帶子等,絕不馬虎冬瓜肉燉到索曬d湯精華,可以食多幾碗肉去水腫燒鵝皮夠香但唔係好脆,不過包著鮮嫩既肉,帶埋少少肥膏,無so味得黎,香滑多汁,一d都唔韌。乳豬帶陣陣炭燒肉香,皮爆花,口感香脆,肉質唔會太肥或太瘦!瀨尿蝦炸得好鬆脆,差d想食埋d腳同殻,炸得很乾身,正!最好味係d避風塘蒜粒,香氣撲鼻,咸咸香口好想叫碗粥.蒜容粉絲蒸元貝大粒過我手掌,最鐘意粉絲吸曬味龍躉片粉薄乾身,炸得香口,最鐘意粟米醬,甜甜,食薯條咁東瀛一口牛,牛肉肉質鮮嫩無渣,咬落都好juicy,火喉控制很好,核桃好蜜糖,甜甜可口清清淡淡,消油膩感!晚餐兩老滿意,我也感
自大學畢業後做野都兩年幾了,
好少同屋企兩老出街食飯,
佢地成日前都想同我荷包慳d,且覺得街外飯始終未及屋企好,
今日繼左下年約,加左人工,決定帶佢地去威番晚。
酒樓分左上下兩層,我最愛食飯送電視。
小食前菜
餐前小食炸魚仔好好味
四個人食左都幾多野,唔怕啦,間唔中食豪d!
鮮蓮冬瓜盅
鮮蓮冬瓜盅
冬瓜盅
大熱天時,先叫個冬瓜盅解解暑
幾有睇頭,擺曬d料o係邊,見住店員逐一將他們推到瓜內,
然後見到一碗滿滿的放到自己面前
冬瓜湯清甜加埋材料十足,又有蟹肉,蟹柳,帶子等,絕不馬虎
冬瓜肉燉到索曬d湯精華,可以食多幾碗肉去水腫
金牌燒鵝
乳豬
乳豬(例)
乳豬帶陣陣炭燒肉香,皮爆花,口感香脆,肉質唔會太肥或太瘦!
椒鹽瀨尿蝦
瀨尿蝦炸得好鬆脆,差d想食埋d腳同殻,炸得很乾身,正!
最好味係d避風塘蒜粒,香氣撲鼻,咸咸香口好想叫碗粥.
蒜容粉絲蒸元貝
蒜容粉絲蒸元貝
手掌咁大
大粒過我手掌,最鐘意粉絲吸曬味
粟米龍躉片
龍躉片粉薄乾身,炸得香口,最鐘意粟米醬,甜甜,食薯條咁
東瀛一品牛
燕窩椰汁糕
清清淡淡,消油膩感!

晚餐兩老滿意,我也感幸福!
2015-04-27