2019-07-09
天氣悶熱到不行,加上星期日,真係想長開冷氣然後大被蓋過頭瞓一日。不過媽咪當然唔會放過我啦。佢話之前聽班朋友站話觀塘有好多工業大廈改建成零售店,有好多不同類型食材店,選擇多價錢又比超市百貨平,要我帶佢去逛下喎。其實觀塘我自己都唔係熟,所以即call觀塘區朋友指點迷津。兩小時後,我同媽咪就係呢座駱駝漆樓下等𨋢喇😅。果然有好多店舖,特別係入口肉類店,目不暇給。不過因為我今朝起身就出嚟,冇食早餐所以好肚餓,於是就同講想食lunch先。我地揀左簡單嘅日式料理咖啡店。因為想快喲食完去shopping。料理店setting好舒服,因為全部都係梳化椅,應該好適合hea。店舖後邊有三份一地方劃做廚房,開放式,好有日本家庭式料理店嘅感覺。我地點左兩份午市套餐,原條鰻魚定食,同七味牛肉豆腐鍋定食 。飲品我就加錢要左打咭美美嘅藍桔富士山。健康嘅媽咪就要了熱檸檬茶。媽咪最鍾意食鰻魚飯,日本人認為鰻魚飯補身,我有一次在京都看祇園祭時落大雨,淋了一身濕,酒店櫃檯就是建議我去吃鰻魚飯暖身。呢度嘅鰻魚唔算肥美但都幾大條,個醬汁味道適中唔會太鹹。套餐有跟日式沙律,miso湯同白米飯,食完都幾飽架。我呢份七味牛肉豆腐鍋,熱
兩小時後,我同媽咪就係呢座駱駝漆樓下等𨋢喇😅。
我呢份七味牛肉豆腐鍋,熱辣辣上枱,牛肉好多,加上七味粉夠白香口好送飯,因為用左日本豆腐,所以特別滑,醬汁鮮濃,澆飯吃最正。
最後我杯藍桔富士山美美登場,雖然我一直覺得藍色絕對唔係可以食用嘅顏色,不過呢杯帶有酸柑味嘅梳打,酸酸甜甜又幾好味,配埋一球雲呢拿雪糕,半飲品半甜品,作為收結幾完滿。