2021-04-17
今日去炮台山揾探親戚之前食個飯先,以前經過都唔見有呢間餐廳,間舖好細,但好"是正"。係門口望個餐牌既食物唔貴,仲有湯飲,幾吸引就入去。見到香煎蓮藕餅豬扒飯有人氣推介既標示係隔離,就叫左呢個喇。午餐跟中湯先只係50蚊,真係好抵。๛ 香煎蓮藕餅豬扒飯蓮藕餅係切碎再加豬肉整餅,唔會切得太碎,每啖都有爽口既感覺,味道唔會太咸,好易入口。其實本身諗左好耐叫唔叫呢個,因為好怕豬扒靱到咬唔到 ,同埋佢啲肥筋,但呢個薄切豬扒肉質好淋易咬又唔鞋,配上甜豉油好好食,仲好快就比我食哂添!๛ 蟲草花百合無花果煲豬每日都有唔同既湯,而今日係蟲草花百合無花果煲豬,味道清甜而且仲湯渣好多。本身以為會好似茶記個啲得個咸味,或者勁重味精,飲兩淡就算,但佢真係無味精! 飲哂都唔會口乾,而且仲覺得唔夠喉,真係好好飲,好有屋企煲湯個種味道!想講呢間既食物款式都係一般既簡單飯餸,但要煮得好食真係要好用心,呢間絶對唔係hea煮! 堅持唔落味精,又煮到有住家飯既味道,真心欣賞。如果住附近,真心一定成為我飯堂!
๛ 香煎蓮藕餅豬扒飯
๛ 蟲草花百合無花果煲豬
。如果住附近,真心一定成為我飯堂!