2018-04-29 3721 瀏覽
看到媒體報道,見店家以關東煮做主打,標榜用自家高湯熬製,即刻約朋友試試。雖然成層得佢一間舖,但店面唔大,約20個位,所以訂定位就穩陣喇~一出門口,關東煮嘅香味就飄埋黎,店家安排我地坐吧枱,啱晒我,師傅好聚精會神咁準備食物呢~先黎前菜,我地試左高湯煎蛋卷同埋牛筋煮。蛋卷鬆軟、熱呼呼點會唔好食?加埋少少蘿蔔蓉感覺清新d,但我覺得店家唔好落醬油落去d蘿蔔蓉會好d,覺得唔夠味先落。牛筋煮用左甜味噌調味,牛筋夠晒稔,牛味幾濃,有少少肉嘅部份,都係一咬就開,同個醬汁好夾呀~關東煮嘅食材都幾多款式,我地試左大根、海帶、牛筋、芝麻麵筋、雜菜魚腐、竹輪卷同埋燒豆腐,我覺得除左魚腐麻麻地之外(個魚腐冇乜味,又唔係好似平時食嘅咁彈牙),其他都好好食,海帶好香,牛筋夠稔,麵筋有粒粒芝麻,竹輪卷幾彈牙,豆腐夠滑又有豆香。雖然主打係關東煮,高湯先係靈魂所在,我地就叫左用佢黎烹調嘅雞蛋煮雞肉,再加個白飯,就成為我同朋友最鍾意嘅親子丼喇 >3< 呢個選擇真係好正確,我到依家都仲回味緊呀!!雞蛋好香又有蛋汁,雞肉好嫩,加埋d蔥,仲有高湯提升味道,放喺粒粒晶瑩嘅日本米上面,真係令我好感動呀!!!呢度嘅菜式

呢度嘅菜式唔係話貴價野,但就食得出師傅嘅用心,見佢成晚一腳踢,又會不時測試下高湯嘅味道,每個飯都逐個新鮮煮,時間又掌握得好好,真係好認真,有家嘅味道!另外值得一提嘅係有個高湯炊飯,都好多人叫,望落好吸引,下次黎再試!同埋呢度d食具好靚,仲要每樣菜式都用唔同嘅款式載住,夠晒心思。

呢度開到凌晨四點,堅係深夜食堂,想要日式comfort food的話係好好嘅選擇!
2018-04-28