餐廳: 富臨酒家
資訊:

餐廳: 富臨酒家
資訊:

2018-10-02 2064 瀏覽
父母總係鍾意上茶樓食中菜,但係屋企樓下果間屋村酒樓又食得太多,開始覺得悶。橫掂呢排天氣幾好唔熱又無落雨,我就提議去屋企附近富臨酒家食飯,我仲記得細個間中阿媽都有帶我黎飲下茶架。富臨呢度嘅選擇比起屋企酒樓多好多,又有冬瓜盅、各款燉湯、最強海鮮推介等等,真係睇到餐牌都已經覺得好肚餓了。另外,仲有晚飯3寶推介,加上一系列精選特價小菜,樣樣都咁好味,既然係咁,我地決定唔叫飯,只叫餸。由細養成嘅習慣,就係開飯前先飲湯,呢個金銀菜燉白肺,可以潤肺止咳,而且阿媽話洗豬肺好麻煩,而家出街食唔洗自己洗又有得飲,特別好味喎。限量每位只可叫1份嘅蠔皇八頭鮑魚扣金錢,特價只需$26.8一位,冬菇大大隻,鮑魚就炆得夠腍。真係估唔到,有冬菇、鮑魚食$30都唔駛,去邊度搵呀。老婆最鍾意食泰式炒通菜,加上新鮮爽口嘅蝦球,所以就叫左呢個泰皇蝦球炒通菜。有阿媽鍾意嘅豬肺湯,又有老婆鍾意嘅炒通菜,咁又點少得老爸至愛嘅火腩大鱔煲呢。半肥瘦嘅火腩肉,混入呢個惹味十足大鱔,食得老爸津津有味。脆皮豬手份量夠大,而且外皮煮得非常香口,但略嫌比較乾身,但整體黎講尚算不錯。雖然話今晚唔叫飯食,但為免老爸半夜要起身煮麵食,最後都叫個生煎菜

真係睇到餐牌都已經覺得好肚餓了。

既然係咁,我地決定唔叫飯,只叫餸。
金銀菜燉白肺
由細養成嘅習慣,就係開飯前先飲湯,呢個金銀菜燉白肺,

蠔皇八頭鮑魚扣金錢 (每位1份)

泰皇蝦球炒通菜

火腩大鱔煲

半肥瘦嘅火腩肉,混入呢個惹味十足大鱔,食得老爸津津有味。

脆皮豬手

生煎菜肉包 (6隻)

雖然話今晚唔叫飯食,但為免老爸半夜要起身煮麵食,最後都叫個生煎菜肉包比佢,
生煎包最重要係夠熱,底部煎得夠燶夠香,我都忍唔住食左兩個呀,哈哈。
金銀菜燉白肺
蠔皇八頭鮑魚扣金錢 (每位1份)
泰皇蝦球炒通菜
火腩大鱔煲
脆皮豬手
生煎菜肉包 (6隻)