2019-04-25
成日都覺得圓方冇野好食,一係就貴到喊,一係就頹到爆,有冇d中間d嘅選擇嫁?今日有地膽carry,帶我食好西~原來係九龍站除左圓方呢個商場之外,仲有個位叫做Union Square,只要係C2(姐係平時一出就見到圓方個個~)再轉右上電梯,去到U5空中花園,見到一個羅馬廣場嘅位置,就係Union Square,原來勁多餐廳law...真係大鄉里出城....今次我地幾個人一齊食lunch buffet,順便食下佢地出名嘅斧豚扒!招牌豚肉滋味拼盤 ($238)裡面包含左四款小食🍔煙燻手撕豬肉漢堡手撕豬肉嘅質感,比平時嘅漢堡扒有質感,加上BBQ汁,好惹味!🐖香草豬肉腸外皮煎到脆脆咁,加上用香料醃制過嘅豬肉,令我諗返起係德國嘅日子🍤意大利火腿伴大蝦幾得意嘅組合,因為包著黎煎嘅關系,令到大蝦有parma ham嘅咸香,呢種咸始終唔係一般鹽可以取代~🐷串燒豬肉燒豬肉夠juicy,而且加上BBQ sauce,充滿美式風格美國重量級厚切炭烤戰斧豚肉扒 配 蘋果西芹根汁.野菌醬 ($198)我好鍾意佢烤得啱啱好,靚嘅肉係唔洗烤到全熟,就算豬都係,當然又唔好太生啦,7成熟就啱啱好,保持到肉汁之如,又唔會怕有菌
今日有地膽carry,帶我食好西~
招牌豚肉滋味拼盤 ($238)
裡面包含左四款小食
🍔煙燻手撕豬肉漢堡
🐖香草豬肉腸
🍤意大利火腿伴大蝦
🐷串燒豬肉
我好鍾意佢烤得啱啱好,靚嘅肉係唔洗烤到全熟,就算豬都係,當然又唔好太生啦,7成熟就啱啱好,保持到肉汁之如,又唔會怕有菌,所以食落去好juicy!加上蘋果西芹汁,減低左油膩感!
胡桃木煙燻.波本威士忌燒烤醬.脆薯條 ($198)
波本威士忌,姐係Bourbon,而Bourbon嘅特性,就係口感相對較辛辣強烈,但係又有一種粟米嘅香甜,再加上用煙燻嘅處理手法,個人認為味道比其餘兩款更出色,不過燒烤醬嘅味道比肉味重,所以有少少功高蓋主嘅感覺
巴馬臣芝士.意式蕃茄醬.田園沙律 ($198)
呢款我都好鍾意,賣相好靚,好鮮艷,蕃茄醬嘅酸酸甜甜又可以減低油膩感,lunch time食都唔會太heavy
最吸引我嘅,就係呢枝飲管,好少餐廳願意用不鏽鋼飲管,始終香港係個講效益嘅社會,論成本,點都比用即棄嘅貴,不過佢地就做到一個良好嘅社會責任,特別要讚!
Lunch Buffet 仲有好多唔同嘅選擇,無論係素食者或者肉食獸都照顧到,價錢仲要唔貴,真心推呢間良心餐廳!
環境都好舒服,係一個繁忙嘅working day中,有個short break,人都會醒神d!