餐廳: 鮨燐
資訊:

1K
2023-04-12 330 瀏覽
復活節假期, 留在香港消費, 也有好享受.  朋友假期前已預訂尖沙咀 [鮨燐], 真醒目.入座後, 侍應送上綠茶, 吧台闊落, 座位舒適.  我們訂了 Omakase  $1,680, 中位價錢, 看來中規中舉, 有前菜,  刺身, 和食,  壽司, 湯和甜品.先有開胃漬物 ~ 牛膀, 蒜頭, 漬蘿蔔.前菜三款 ~ 賣相吸引螢光魷魚好滑, 水雲漬帶微酸, 煙鴨胸肉質甜嫩.  宮崎駿蟹仔, 最精彩. 師傅介紹宮崎駿蟹仔,  size 超迷你,  極活躍.炸得脆口, 樣子好標誌.  靚到吾捨得食.師傅為我們準備刺身 7 款:    平目魚(左口魚) 刺身,  薄切左口魚卷上芽蔥, 肉質非常結實, 魚油豐富, 鮮味甘香. 沾些 醋汁, 魚味出眾.Omakase 第一次見識生吞小活魚, 佐賀白魚, 真驚喜 , 試試挑戰自己的能力.   吃小活魚真係刺激好玩有趣味性 !!長崎小長井蠔  ~  蠔肉體形不大, 但肥美豐腴, 口感豐富充實,  蠔味濃郁. 加上土佐醋啫喱.  更好食.鹿兒島間八魚腩位刺身 ~  輕輕火灸, 魚油慢慢滲出. 燒得香, 口感非常美味.    東京灣太刀魚刺身 ~  燒過之
先有開胃漬物 ~ 牛膀, 蒜頭, 漬蘿蔔.
前菜三款 ~ 賣相吸引
前菜三款
師傅介紹宮崎駿蟹仔,  size 超迷你,  極活躍.
炸得脆口, 樣子好標誌.  靚到吾捨得食.
師傅為我們準備刺身 7 款:
平目魚(左口魚) 刺身
有趣味性 !!
小活魚, 佐賀白魚
長崎小長井蠔
鹿兒島間八魚腩位刺身
東京灣太刀魚刺身 ~  燒過之後魚油多到滿瀉, 見到個顏色就知夠哂肥美,  伴上磨香白芝麻一起吃,  極有魚香.
東京灣太刀魚刺身
京都 bb 吞拿魚腩刺身 軟綿綿口感幼細又香滑, 脂香突出.
京都 bb 吞拿魚腩刺身
北海道 BB 銀鱈魚配麵豉汁 ~  把表層炙燒過油脂逼出更香口, 入口軟嫩肉身肥美柔軟, 肉質非常滑溜細緻.
北海道 BB 銀鱈魚配麵豉汁
吞拿魚腩刺身質感綿滑, 入口即溶.
吞拿魚腩刺身
大拖羅紫菜 ~  紫菜香脆, 拖羅肥美, 肉質鮮甜, 入口軟嫰, 油脂適中, 即溶,  食得滋味.
金鯛立燐燒魚湯  ~  魚皮燒至金黃色脆囗,   肉質鮮甜柔軟, 有魚香味,  令人齒頰留香.
金鯛立燐燒魚湯
吃完刺身, 和食後, 師傅送上橘子汁啫喱,  味道酸甜清香, 大家清清味蕾,  又助消化.
壽司  6 貫:   深海池魚壽司 ~ 入口充滿油香, 壽司飯也拿捏得不錯.
深海池魚壽司
天草車海老壽司  ~   肉質彈牙, 鮮甜味突出,  食完有黏口的感覺, 好鮮味.
鳥貝壽司 ~ 非常清甜, 爽滑.
赤貝壽司 ~  顏色有光澤,   肉質爽脆, 好鮮味.
赤貝壽司
赤鯥魚壽司 ~  高級魚, 因為來自深海, 皮下脂肪好高, 油份非常豐富, 輕炙之後, 油香味更突出.
赤鯥魚壽司
第一眼看見金黃色的馬糞海膽已經好滿意,
以脆脆的紫菜包著, 最鮮甜的馬糞海膽,  味道濃郁, 質感油潤細滑, 入口即溶.  口感非常豐富.
麵豉湯 ~  暖胃.
餐後甜品:   宇治抹茶奶凍 ~  北海道牛乳鋪上宇治抹茶粉, 甜度適中,  口感滑溜.   加上自家醃製的黑豆, 軟棉棉,  吃得出色.
宇治抹茶奶凍
鮨燐,  食材日本直送,  師傅有經驗又細心, 有講解.  師傅照顧四至六位客人, 應付自如, 環境整潔, 氣氛輕鬆, 同客人打成一片, 大家一齊碰杯, 做到賓至如歸的感覺.  價錢合理, 交通方便.   我們會再來.
鮨燐, 酒品選擇也不少.
前菜三款
平目魚(左口魚) 刺身