1K
2006-10-30 18 瀏覽
不經不覺搬入荃灣己四個月,也足足四個月沒幫襯在灣仔的名門,於是決定今晚和爸媽,仲有遠道由美國回港的姨姨在比吃晚飯。我們點了清潤的爵士湯、煎焗雞(半隻)、炖龍躉斑翅、蒜子牛柳、南瓜芋頭煲。爵士湯非常清甜,湯渣裡的蜜瓜和螺頭被我吃清光。煎焗雞由總廚胡生親自處理,雞肉香口嫰滑,爸爸就最欣賞啲葱。今晚的炖龍躉斑翅特別美味,魚肉非常滑,涼瓜和腐竹炆到入哂味。蒜子牛柳(如圖)略嚴煎得過熟,不過肉質都keep到好淋,蒜子獻汁十分重味,個人認為靚牛柳無須整色整水,加啲咁濃味嘅獻。南瓜芋頭煲認真麻麻,個汁好杰好漿,製作求奇。甜品要了蛋白杏仁茶、南瓜西米露和煎馬蹄糕。蛋白杏仁茶比以前進步了,不過仍不及富臨,南瓜西米露超掂,南瓜味濃,不會過甜,食時有一絲絲南瓜肉。煎馬蹄糕亦有水準,馬蹄味清香,軟硬適中,新年一定會幫襯。整體上仍然唔錯,值得一試

整體上仍然唔錯,值得一試