2005-04-16
一星期總有一天要去灣仔處理私務,心情不好也不能倖免。一點九至搞掂,日經又收day low,要拿拿林食完飯再返工。行過這裡,見都好似幾多人客同埋食物選擇,價錢又不太貴,就姑且入來試試。我都算眉精眼企,手腳靈活,但坐下幾分鐘也完全截不停任何人拿個餐牌看看,唯有自己去拿。可見佢地絃好生意,又或是人手極緊拙。要快,就叫了個毛豆百頁雪菜擔擔麵。阿姐問:「辣唔辣?」「有咁辣得咁辣!」阿姐又問:「得『辣』同『小辣』兩種!」「……咁辣囉!」未吃辣,人已是興興地。擔擔麵好快上檯,落單後也不過三分鐘,即食麵也沒這樣快。以一個幾大的碗去盛著,湯底黃澄澄的,直覺話我知水準好極有譜。好歹也要吃,渴口湯底,溫溫吞吞的,不熱,只一點點辣,只有花生醬的味道。如果這個是辣湯底,真想試試小辣湯底是不是甜的。麵結作一團,實實的,唔怪得咁快可以整好上檯,連搵筷子撩兩下都慳番,口感亦不佳。毛豆又係實實的,雪菜沒什味道,百頁算是稍微吃得過的了。總結成碗麵,四個字~一無是處。單價30蚊,埋單35蚊,唔係貴,但以食物計,唔太得。又發原來除了3蚊加一,還有2蚊茶芥,有無搞錯?不是三幾蚊的問題,全無服務可言還要加一已算離譜,至於茶芥,我
不是三幾蚊的問題,全無服務可言還要加一已算離譜,至於茶芥,我終於記起頭先有杯有泡的茶放在檯面,店員當然不會有空閒加茶,竟然還好意思收茶芥?
由食物至服務,都算是近年食到少有差劣的食肆。看過食友的食評,原來是一面倒的劣評如潮,怪只怪自己沒有事先看食評才幫襯。
實在找不出再幫襯的理由!