2020-10-31
位於Ritz carlton天龍軒,有米芝蓮二星,之前其實一路都想嚟試,可惜冇乜機會。但見到MARRIOTT會藉白金以上有七折之後,就終於黎試咗啦!餐廳位於極優越嘅位置首先要搭升降機上103樓再落番一層,一入到去,超高樓底,氣派十足!喺102樓咁高望落去,有大地在我腳下嘅感覺,就算好高嘅樓都好似變得好渺小,除咗食景之外,啲嘢食都唔錯,首先呢個頭盤有免費嘅魚仔👍嚟得天龍軒就梗係要試下去過招牌菜西班牙黑豚肉叉燒喇💖💖其實味道火喉等緊控制得唔錯唯獨是就係肉本身唔夠好,比較瘦,如果半肥瘦就最理想啦😎鍋貼大蝦多士,外脆內軟有咬口得嚟又唔油膩,唔錯唔錯👍👍鹽酥田雞腿,田雞新鮮肉實、鹽酥食落好惹味,又唔會太鹹👍👍👍個鱔片無論睇落定食落有啲似京都骨,鳝片好實肉、好新鮮、口感好好👍👍👍辣味雞樅菌炒蟶子皇小小辣、好惹味,又唔會淨係畀辣搶曬蟶子嘅鮮味👍👍👍炸釀鮮蟹蓋外形就真係平平無奇,但係裏面啲蟹肉新鮮,好好味👍👍最後就係個片皮鴨啦 屬於bb鴨size,四個人食就啱啱好,燒得唔錯👍👍最後有個甜品送😎😎😎最後連埋 鮑粒荷葉飯,七折咗都要只係2100幾蚊😄😄😄
題外話/補充資料:
就算冇Marriott會籍,恆生卡好似都有八五折,都值得嚟試下💃💃💃