2024-01-21 111 瀏覽
銅鑼灣登龍街一向都係尋覓好西嘅好去處😋今次發掘到一間樓上中菜館🥢位於V Point 29樓嘅高層 眺望璀璨嘅維港景色🌃裏內裝修古典而樸實🐉平日晚上仍吸引唔少本地人及遊客到訪 品嘗實而不華嘅心機菜色👩‍🍳 ✨️脆焗鮮鳳尾蝦多士 $68熱辣辣嘅蝦多士新鮮出爐🔥一咬落外層好酥脆💥外層嘅蝦滑包住中間嘅原隻鮮蝦🦐食落感覺啖啖肉咁 口感爽彈鮮香😋作為小食真係好香口滿足😆 ✨️川式口水雲吞配糖心皮蛋 $98點咗另一道小食口水雲吞加糖心皮蛋 😛淋上秘製嘅辣汁 香麻辣掌握得啱啱好🌶雲吞皮薄而內餡彈牙爽口🥟而皮蛋都好香醇Q彈 帶溫和的氨味而不刺鼻🥚中間仲係半流心狀態🤤配上口水辣汁 麻香十足 真係十分開胃清爽🥰 ✨️靈芝菇雲耳上湯浸娃娃菜 $188點咗一道清淡一啲嘅素菜🥬先嘗一口上湯 湯底清香鮮甜🍲有靈芝菇淡淡嘅菌香味🍄無嗰種好假嘅味精味😉令人覺得清新暖胃🌿而娃娃菜吸收晒菇菌上湯嘅精華❤️‍🔥食落香甜美味😊 ✨️蝦醬骨 $228葷菜揀咗蝦醬骨😋雖然賣相比較平實 但食落味道卻不錯😲即炒嘅蝦醬骨熱騰騰地上碟🔥食落濃厚嘅蝦醬香味 鮮而香口🦐而豬肉選用豬五花嘅位置 咬落多汁爽彈🐽旁邊配上鮮菠蘿 清甜解膩🍍 ✨️生磨蛋白杏仁茶

✨️脆焗鮮鳳尾蝦多士 $68
脆焗鮮鳳尾蝦多士

✨️川式口水雲吞配糖心皮蛋 $98

✨️靈芝菇雲耳上湯浸娃娃菜 $188
靈芝菇雲耳上湯浸娃娃菜

✨️蝦醬骨 $228
蝦醬骨

✨️生磨蛋白杏仁茶 $48
杏仁茶磨得好細膩幼清滑🫗杏仁香氣濃郁撲鼻 食落滿口都是杏仁香味🌰加入滑溜嘅蛋白鮮奶熬煮🥛感覺好滋潤養生呢☺️
生磨蛋白杏仁茶

✨️養顏紅棗糕 $16
分數:🌕🌕🌕🌘🌑
同樣係即叫即蒸嘅紅棗糕♨️味道香甜而不膩 帶淡淡紅棗同薑汁嘅清香🫘煙煙韌韌彈牙嘅口感食落令人滿足😋係唔錯嘅飯後甜品之選🥢
養顏紅棗糕

唔太多人發掘到呢間景觀咁靚嘅中菜廳🌃雖然餐廳嘅裝修偏古典平實 高空夜景已經贏咗一截😊而餐廳嘅食物都係行實而不華嘅路線🥢沒有華麗精緻嘅擺盤 而道道都係考驗功夫嘅菜色🔥幾適合同屋企人簡簡單單地聚餐嘅地方👨‍👩‍👧‍👦
2024-01-10
脆焗鮮鳳尾蝦多士