2017-05-30
靜靜地食餐飯,遠離熱鬧既都市,同朋去左天后既施弼街搵食,係好入既位搵到間格調浪漫既法國菜餐廳入到去播著柔和既音樂,呢度更有一個小酒吧,提供多款既酒類飲品。落order後,菜式逐碟逐碟慢慢上,很relax地同朋友吹下水咁等食先來一個前菜, 麵包+欖檻油+黑醋,係法國餐廳必有既前菜,麵包夠哂鬆軟【Fresh Summer Berry Salad】HK$148店員話今晚special 特製,沙律菜再加上酸酸甜甜既藍莓+士多啤梨, 果然係一道開胃菜【Blanc Beer Clams】HK$138每粒蜆都好飽滿,而且入味, 好清甜,個汁散發出香純既酒味,沒有苦澀味,份量都幾多【Tiger Prawn Angel Hair】HK$198麵質偏硬身,整個麵比較濕潤,食落帶少少漿口,最有驚喜係四隻開邊虎蝦,超級爽甜【Rack of Lamb】HK$278我地order左5成熟既羊架,切開帶少少血水,沒有太重既羊羶味,而且每件羊架都幾厚身,伴碟既有青豆角,紅蘿蔔仔,秋葵,薯蓉,都幾飽肚【Roasted Spanish Castilian Sucking Pig】HK$278雖然肉質很嫩滑juicy,鹹鹹
【Blanc Beer Clams】HK$138
【Rack of Lamb】HK$278
伴碟既有青豆角,紅蘿蔔仔,秋葵,薯蓉,都幾飽肚
雖然肉質很嫩滑juicy,鹹鹹地,好入味, 外皮超級香脆,入口脆卜卜,但乳豬既肥油層幾厚, 其中兩件全是肥油, 只有皮可以食到
【Banana Bread Pudding】HK$88
初初意為呢個甜品整個都係凍食, 送上檯發現底層既pudding係熱食, 上面再加球雪糕, pudding口感類似pancake, 混合左d nuts 同埋香蕉蓉, 整體味道唔會過甜。