2021-05-29
難得平日放假,揀咗入長洲行吓大街小巷chill下relax下。三:三位於北社五里,正對面有一個小休憩處,環境清優,遠離大街嘅人來人往。老闆講原來佢哋係新開,佢好主動介紹三:三嘅特色飲品同食物,於是我哋就決定試吓新嘢。平時咖啡店當然飲咖啡啦,不過三:三店主竟然介紹我哋飲茶,真係估佢唔到。 我哋叫左白桃烏龍茶,入口淡淡白桃味,之後有回甘,飲落非常舒服。店主更叮蜀我地頭三次沖泡係最好嘅,之後味道會開始淡,真係好體貼。另外我哋見波蘿包剛剛出爐,原來呢度嘅菠蘿包係店主爸爸自家製嘅,就叫咗個試吓。菠蘿包夾雪糕賣相相當吸引,因為菠蘿包好熱所以啲雪糕溶得好快,店主好好佢主動話俾多杯雪糕我哋。咁就唔怕溶晒。菠蘿包鬆軟,加上雪糕,一熱一冷感覺好特別,幾好食。另外店主亦介紹我哋加expresso落雪糕度食,又有另一番風味,不錯👍🏻