2016-09-08
拉斐特是在一次活動中認識, 當時活動都是與女生扮靚及情侶關係有關沒想過, 原來這裡有餐廳的門口位已有晚餐Menu, 見食物都啱我同男友口味, 一於上去試試 好在男友不抗拒, 佢亦沒有誤會我帶佢黎呢度係迫婚餐廳位於2樓, 有電梯及樓梯上到2樓, 以為自己去咗人家擺酒的地方因為放了很多迎賓的結婚擺設, 準新人可以黎偷下師喎餐廳前有一個大廳, 感覺都幾舒適餐廳可能仲算新的關係, 平日的晚上人客不多這樣寧靜的進食, 對情侶夫妻來說是蠻好的, 可以談情說愛嘛 餐桌椅子都是用上高貴優雅的紫色系 晚餐有5款可選, 消息百多二百圓但已包括頭盤 (餐湯或沙律), 小食, 主食, 甜品及餐飲 5個course再加上浪漫寧靜可以談心一整晚的環境, 計落都唔算貴啦~ 我揀了雞肉天使麵, 而男友就要食肉, 所以羊架非佢莫屬大家都要沙律不要湯沒點湯, 但都會提供溫暖的牛油餐飽喎, 唔錯 沙律絕不粗糙, 新鮮爽脆的雜菜, 加入粟米粒, 小蕃茄及紅腰頭, 用料及份量都很足! 餐前小食每人各點了一款: 法式薯蓉焗田螺侍應送上來時, 都叮囑要小心碗邊會很熱沒殼的田螺食得更方便, 原來薯蓉上加了點芝士, 我畢的
沒想過, 原來這裡有餐廳的
好在男友不抗拒, 佢亦沒有誤會我帶佢黎呢度係迫婚 餐廳位於2樓, 有電梯及樓梯
上到2樓, 以為自己去咗人家擺酒的地方
因為放了很多迎賓的結婚擺設, 準新人可以黎偷下師喎 餐廳前有一個大廳, 感覺都幾舒適 餐廳可能仲算新的關係, 平日的晚上人客不多
大家都要沙律不要湯
沒點湯, 但都會提供溫暖的牛油餐飽喎, 唔錯
侍應送上來時, 都叮囑要小心碗邊會很熱
薯蓉熱辣辣好好味! 另一個: 白菌鵝肝醬
外形像炸帶子, 加了白菌的關係, 吃落好juicy~
面頭的炸粉又唔會令到成粒好硬掘掘, 食得出係新鮮煮出來, 唔係一早整定的
金黃色的外表, 一點油份都沒有, 應該是焗出來, 勁香脆
而且也非常有禮貌, 又會自動自覺加水給人客, 服務態度good!!
傾下食下, 主菜又來啦
意式黃瓜燒雞肉天使麵 $168
上到檯, 仲見到有少少湯汁, 慢慢就被天使麵吸收哂
我喜歡這樣質地的醬汁, 多過稠杰的醬汁
天使麵的decoration都幾特別, 原條小甘荀放在面, 好可愛
幸好我都吃得辣, 雖然都幾入味, 不過餐廳呢點就缺乏細心, 因為未必人人吃得辣
因為呢個辣唔係微辣或小辣
至於雞肉唔會鞋恰恰, 加了辣汁都惹味 而男友的 寶雲酥焗羊仔架配辣根奶油薯蓉配薯菜 $268 同一時間上檯
賣相都唔輸蝕, 其實我同男友最怕係羊羶味, 所以極少吃, 不過男友要吃肉, 所以都試試
佢比我無咁怕羶味, 佢先試味後, 發覺唔韁才切少少給我試
果真...無羶味!
咁樣既肉質會鮮嫩一點
那個奶油薯蓉超超超好味呀!! 灑了點鹽花, 又帶奶油香味, 食唔停咀
伴碟的薯仔都是用焗爐焗出來, 都是沒有多餘油份, 感覺健康得多
跟手侍應送上是日甜品及餐茶
甜品是: 朱古力紅桑莓慕絲蛋糕
隻碟係冰凍架, 呢d細心位真係做得唔錯
而且賣相都別有用心
食物質數都很用心, 侍應的招呼周到, 希望比多d情侶知道呢間好餐廳 除咗晚餐之外, 佢地仲有供應午餐及afternoon tea set架
tea set可以用姊妹黎喎 餐廳好似cafe咁, 仲放置card game比人客玩樂添