2014-01-09
假日想寧靜一下 西貢係一個好選擇 今次假期揀左去試一試西貢既afternoon tea一到門口就會覺得自己唔似身處香港 實在太靚一開門 鋪頭唔算大 右手面有部鋼琴 上面放著一d 小禮盒 環境以藍白色為主 每張檯上都有一瓶玫瑰花相當優雅侍應生為我地安排好位置後 我地就要左set afternoon tea 今次我就要左伯爵茶茶味好香 也可以消濟 不久tea set 就到了每一款都好精緻 咸點有鵝肝配青蘋果 鵝肝入口即溶 配上青蘋果去走油膩的感覺黑椒大蝦 蝦十分爽口,巴馬火腿配哈蜜瓜 火腿比一般的清淡又可以食到哈蜜瓜的甜,煙吞拿魚多士 吞拿魚咬落既口感似肉 比較紮實甜點柚子cheese cake 比較特別 芝士味唔太濃郁 柚子味淡淡的,4種味的scones! 無花果,松子仁,原味,提子 平時的scones 只有原味多 但今次的就口感比較有層次可食到有點像果仁的天鵝形的泡芙 好靚唔捨得食 泡芙既cream 好滑,朱古力杏仁脆脆 深色的就像黑朱古力 淺色的就有點像麥提莎整體的感覺就是咸點比較出色 但如果想去食甜品既high tea 就有少少失望 但也不失為一個high tea 既好選擇
一到門口就會覺得自己唔似身處香港 實在太靚
相當優雅 侍應生為我地安排好位置後 我地就要左set afternoon tea 今次我就要左伯爵茶
茶味好香 也可以消濟 不久tea set 就到了
煙吞拿魚多士 吞拿魚咬落既口感似肉 比較紮實