2018-12-17 27 瀏覽
今日係油麻地睇完戲行行下後街巷見到一酒店門口推介性價比不錯既土耳其餐廳而且餐廳位置仲係酒店既頂層一於去試試.入到去睇到高處挑望既夜景,食品款式唔單止有土耳其菜仲有其他西餐,店長係土耳其籍身廉廚師作為老闆都親力親為.今次就點左dinner set for 2,由廚師發辦做決定,廚師首先問左我地唔食咩肉後就幫我地做準備,首先上菜既係沙律上菜幾特別碟下放左一塊原木既墊,沙律係雜菜沙律配上芝麻醬蔬菜有唔同款色最特別係有西蘭花估唔到西蘭花做沙律都幾特別.之後餐湯上菜上枱熱辣辣飲左一啖原來係豆蓉湯豆蓉打碎後飲落帶有少少碎蓉幾香味道淡淡地唔太濃容易入口配上蒜蓉包沾上少少湯再咬一口又多重口感.特色小食係將新鮮炸好既薯條配上炒好既3色椒加上芝麻醬伴匀,薯條親鮮炸好熱辣辣而且脆口三色椒甜甜地加上芝麻咸香食落幾特別.主菜廚師煮左一款羊架同雞,羊架全熟但咬落唔會咬唔開面層上黑椒但帶有少少羊膻味,雞肉以咖哩粉燒帶燒烤味又同時濃咖哩味雞肉都幾滑唔鞋口.甜品係特色酥糖感覺好似一層層既棉花糖同龍鬚糖既混合體甜甜地幾特別食完又唔會太滯再配上土耳其菜化膩.

• 伊斯坦堡龍鬚糖