2024-06-01
是日週末,難得喺港島,想帶小朋友去中環街市參觀,午飯時間揀咗嚟位於上環無限極嘅crepe delicious。星期六下午唔算好多人,餐廳用落地玻璃採光一流,望住出面街景都幾寫意架!️ 餐廳入面裝修走簡約風,座位舒適闊落,仲有啲打卡位添,非常chill, hea 足成個下午都得!假日食物方面只有a la carte, 頭盤、小食、意粉,薄餅、鹹及甜嘅crepe 咩都有! 香煎蒜蓉大蝦:啲蝦好新鮮,大大隻,用咗大量蒜蓉去煎,香味超出眾,蒜蓉香脆可口,送埋啲蝦肉一齊食,簡直係鮮香惹味,食到停唔到口!波士頓龍蝦伴龍蝦汁扁意粉: 嘩! 一上枱成個賣相已經好吸引! 半隻龍蝦霸住半隻碟,啖啖肉都超爽彈牙! 佢哋個龍蝦汁好濃郁,鮮味得黎仲帶少少creamy,撈勻啲扁意粉一齊食,每一啖都沾滿哂龍蝦嘅鮮味,正呀!蘋果批可麗餅:餐廳有名叫crepe delicious又點可以唔試下佢地啲crepe。 crepe 皮做到好薄身,有陣陣牛油香,配埋入面同面頭嘅蘋果餡,酸酸甜甜咁,好清新! 除此之外仲配有gelato,有多款口味揀,我地揀左雲尼拿味,入口好creamy,淡淡雲尼拿味配上肉桂蘋果,一冷一溫呈強烈對比,
香煎蒜蓉大蝦:
波士頓龍蝦伴龍蝦汁扁意粉:
蘋果批可麗餅:
餐廳有名叫crepe delicious又點可以唔試下佢地啲crepe。 crepe 皮做到好薄身,有陣陣牛油香,配埋入面同面頭嘅蘋果餡,酸酸甜甜咁,好清新! 除此之外仲配有gelato,有多款口味揀,我地揀左雲尼拿味,入口好creamy,淡淡雲尼拿味配上肉桂蘋果,一冷一溫呈強烈對比,味道非常夾,簡直一流!
飲品方面就叫咗杯 Cappuccino 。 拉花拉得好靚,打卡一流! 咖啡本身都幾香濃,奶泡幼滑,食完咁豐富嘅一餐,黎杯咖啡做結尾真係 perfect!
總括嚟講,今次係一次好滿意嘅體驗! Crepe Delicious 嘅環境好舒服,食物質素又高,仲要大大份,好抵食! 大家想 hea 下 hea 下食 crepe嘅,呢間真係好值得一試!