2018-10-20
一向都好鍾意動物,所以朋友介紹我去左”等一隻貓咖啡”。呢一度嘅理念係cafe入面有待領養嘅貓咪等人領養,而收入嘅一部分都會去支持社區幫助流浪動物的機構,所以當然要來試下啦!呢度主要係飲咖啡、花茶、梳打等等,配以蛋糕,蛋糕更有一些係台灣日本直送的!.首先一入門口要除鞋!入到去地下舖左tatami,好乾淨!環境好舒服,座位都好乾淨同舒服,活動空間足夠,好適合同朋友傾偈及同貓貓互動!現場都有一些board game給大家玩樂!我同朋友叫左各自一杯飲品及兩件蛋糕:🔸金桔檸檬茉香綠茶唔會好甜,好香柑桔味👍🏻,好足料嘅味道,唔會好淡。天氣乾燥解渴一流!仲要夠大杯!.🔸清香芝士芝味蛋糕好香濃芝士味,入口是軟滑creamy的.🔸Oreo 脆脆朱古力同樣唔會太甜,好濃的朱古力味。上面的脆脆及oreo帶甜味,配上唔太甜的凍朱古力,甜度剛剛好!.🔸tiramisu 千層蛋糕一層層pancake皮夾著tiramisu,好香tiramisu芝士味,表層亦有一層可可粉。由於是千層蛋糕,這種造法令tiramisu蛋糕變得更有口感及層次。很喜歡個tiramisu千層蛋糕呢!.🔸抹茶有口感千層蛋糕抹茶味濃,中間夾有一層
我同朋友叫左各自一杯飲品及兩件蛋糕:
清香芝士芝味蛋糕、金桔檸檬茉香綠茶
🔸金桔檸檬茉香綠茶
🔸清香芝士芝味蛋糕
好香濃芝士味,入口是軟滑creamy的
Tiramisu 千層蛋糕、oreo脆脆朱古力
🔸Oreo 脆脆朱古力
Tiramisu 千層蛋糕每層層次分明,口感十足
🔸tiramisu 千層蛋糕
抹茶千層蛋糕
🔸抹茶有口感千層蛋糕
抹茶味濃,中間夾有一層紅豆,每一層都好分明,中間餡料唔會溶左,所以保持到層次感!
芒果千層蛋糕
🔸芒果層層千層蛋糕
中間有一層芒果餡,帶點酸酸甜甜,食落去都幾開胃架!
蛋糕同飲品嘅味道好,加上環境舒服,又有貓貓相伴,真係坐到唔捨得走!更加一讚是雖然有小動物,但環境真係好乾淨。
入到去更加窩心嘅係,店員都好客氣好耐心對待在場嘅人,會向大家介紹不同貓的性格及身世,亦很照顧貓貓,坐言起行去支持及協助流浪貓貓,支持領養,提供一個中途站幫牠們找個家,令一個可和朋友飲野食野傾偈嘅地方更添多一層意義