2023-04-28
我今次同朋友去食BACI Trattoria • Bar,聽講係一間好正嘅意大利菜海鮮酒吧,位於中環蘭桂坊,好方便。我哋黎到之後,就見到佢哋有個好靚嘅海鮮吧同甜品corner,仲有個開放式廚房,可以睇到師傅即焗pizza。我最鍾意食壽司,所以對佢哋嘅壽司好有興趣。佢哋有幾款特別嘅壽司,例如海膽、三文魚、吞拿魚等等。我覺得佢哋嘅壽司都好有水準,米飯好香甜,飯粒分明,唔會太軟或太硬。海鮮都好新鮮多汁,切得好薄,配上啱啱好嘅醬油同芥末,一啖入口就感覺到海洋嘅味道。除咗壽司之外,我仲試咗佢哋嘅pizza同主菜。佢哋嘅pizza係全港第二名意大利pizza,批邊好厚實但唔會乾身,批底又薄又香脆。我叫咗個ham & mushroom pizza,火腿同芝士好夠味,仲有少少黑松露油提升香氣。主菜方面,我選擇咗個grilled wagyu beef sirloin,肉質好軟滑多汁,炭烤風味十足,配上胡椒汁同薯菜沙律,好滿足。最後黎到甜品時間,我就一定要食佢哋嘅tiramisu啦!佢哋嘅tiramisu係用手指餅做底,然後加上mascarpone cheese同朱古力粉。手指餅好濕潤帶少少酒味,chee
最後黎到甜品時間,我就一定要食佢哋嘅tiramisu啦!佢哋嘅tiramisu係用手指餅做底,然後加上mascarpone cheese同朱古力粉。手指餅好濕潤帶少少酒味,cheese又滑又creamy,朱古力粉增加苦甜感。食完之後覺得好幸福。
總括而言,我覺得BACI Trattoria • Bar係一間值得推介嘅意大利菜海鮮酒吧。佢哋嘅食物質素高,款式多元化,仲有唔同種類嘅酒精飲品任飲。而且佢哋嘅環境寬敞舒