天氣開始涼涼地, 去寶琳呢間台北車站試下餐廳的滋補養生菜-黃酒煮雞湯!涼拌藕片 $22藕片拉絲, 口感爽脆清甜, 味道酸酸辣辣, 又惹味又開胃水蓮炒豚肉 $74平時較少食到水蓮, 特地叫呢個菜式試試。水蓮好清脆, 好新鮮, 配埋調味剛好的爽口豬肉, 好有鍋氣, 送飯一流, 總結呢道菜係最簡單的美味, 百吃不厭。古早味黃酒煮雞湯 $138 一大盆黃酒煮雞湯, 煲下面仲有火暖住雞湯, 令客人食到最後都是熱烘烘的暖湯! 湯裡面除左有雞肉, 仲有紅棗、木耳、龍眼肉和薑川。先飲一口湯, 飲完瞬間全身暖笠笠, 香濃的黃酒香醇微甜, 雞肉超級嫩滑, 完全唔似係冰鮮雞, 紅棗和龍眼肉吸收哂黃酒的味道, 完全感覺到滋補養生, 冬天一定會多來幫襯補補身!凍香芋珍珠奶 $27冷泡茱香綠茶 $12下次試下其他小菜

涼拌藕片 $22
藕片拉絲, 口感爽脆清甜, 味道酸酸辣辣, 又惹味又開胃

水蓮炒豚肉 $74

古早味黃酒煮雞湯 $138