今日去寶琳新都城中心嘅朋友屋企敘舊,見到有間新開主打新鮮熬製湯底叫「蝦魂」嘅拉麵店,決定試一試。我哋嗌咗蝦紅湯拉麵、虎蝦乾海味炊飯、自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子同慢煮雞胸。餐廳嘅拉麵全部都喺使用日本嘅小麥粉新鮮製造,咬落去煙韌唔易斷,蝦紅湯底就用咗龍蝦、虎蝦、阿根延紅蝦同日本櫻花蝦等四種唔同種類嘅蝦去新鮮熬煮,配上自家秘制的蝦油醬,令到湯底嘅蝦味非常香濃,層次豐富,絕無添加味精,夾埋木耳絲一齊食索哂汁,日本溏心蛋有半生熟嘅口感;炊飯我哋揀咗雞白湯,用日本嘅珍珠米,口感煙靭,配料有乾瑤柱、櫻花蝦、花菇粒同虎蝦粒,令到成個飯充滿着海鮮嘅鮮味,濃稠嘅雞白湯會掛喺啲飯粒身上,將湯、飯同配料放喺隻匙羹上面一啖一啖咁食,就可以食得出口感層次豐富而鮮味十足;紅蝦雞肉餃子幾特別,一隻紅蝦混合豬肉餡,再用餃子皮包住去煎,面頭有一堆櫻花蝦碎,非常香口;慢煮雞胸喺薄片嘅形式,用慢煮嘅方法去烹調可以令到雞胸非常之嫩滑,配埋雞白湯一齊食非常夾,賣相亦都好似一朵花咁靚。極度推介住寶琳或將軍澳嘅朋友去試一試呢一間充滿誠意嘅拉麵店!📍將軍澳寶琳運亨路1號新都城中心一期2樓241, 250&251號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳

位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊