2019-10-15 3180 瀏覽
呢間係我經常會幫襯既街坊車仔麵食小店,所講既係位於宜安街市裡頭唔多起眼既德興車仔麵。相信食過既朋友都知道佢出名係大件夾抵食,今日再黎食個4餸麵當晚餐。上扶手電梯一層門口右轉就找到呢間鋪,檯唔算多不過內有空調食野唔會熱到一身汗,晚上7點過後用餐既人唔多不過都以熟客為主。食車仔麵最緊要配菜款式要多,湯底都係另一個重要元素,德興出品絕對乎合咀叼既我。先講一下呢度仲有12餸(大招牌麵)指定款式車仔麵都係40蚊有找,想信今時今日真係其他地區比較難搵到。首次黎試食既係點一碗8餸指定款式麵,但就沒有包含牛雜類別,所以自選3-4餸麵較為岩我心水。自選菜單部分既配餸選項真係大部分你講得出既都可以搵得到,基本上一碗4餸經已很飽肚。每款餸份量都講緊有3-4件左右,絕冇將價就貨之嫌。麵食由最少2餸起計,每加一餸只需另加4元,自選5餸麵都係35元可以埋單認真估佢唔到!平野都唔一定差,今晚點既4餸包括有牛肺、蘿蔔、麻辣豬皮及豬手配沙嗲湯米粉底,D餸多到鋪滿晒成個大碗,仲有D通菜附送。大部份既車仔麵鋪如果點豬手一般係大大隻,缺點係當你要咬開時會相對麻煩,呢度會先砍開小件食起上黎輕巧乾淨一點豬手皮都倘算肥美。除左豬手

豬手皮都倘算肥美。

除左豬手之外,牛肺都係我鍾意既配菜之一,店家炆既牛雜味道合格,蘿蔔更係吸收湯汁既配菜又入口咀嚼沒有渣滓軟腍清甜。豬皮沒有任何遺留豬毛,彈滑可口!

之前食牛膀既close-up,同樣正

麵底除左一般常見款式之外,還可以加5蚊改用淮山麵,有機會可以試試
2019-10-14