2022-06-22
一直認為將軍澳係美食沙漠 最近發掘到一間新餐廳令我徹底改觀😎Koi位於The Parkside 好近地鐵站 大概5分鐘路程 裝修有設計感 仲有outdoor位置 可以帶埋寵物一齊嚟🐕🦺呢度主打西日料理 菜式新穎之餘 賣相亦好精緻✨▪️辣味吞拿魚米餅做到外脆內軟 面頭鋪上滿滿嘅吞拿魚🐟食落辣辣地 配搭好特別▫️原隻天婦羅虎蝦辣卷我幾鍾意呢個🦐虎蝦唔算好大隻 但係肉質夠爽口 一份有六件 都幾抵食▪️黑椒汁炸雞配熏醃白蘿蔔他他醬香脆嘅炸雞 甜甜酸酸之間 滲出少少辣味 好惹味🐔雖然係炸物 不過唔油膩 可以加少少檸檬汁 更加有清新嘅感覺▫️照燒鵝肝鍋飯呢個鍋飯採用咗嚟自日本宮城縣嘅•傳說只要吃了一口 就會唇齒流香 讓人久久不能忘懷而得名•🍚配以矜貴嘅鵝肝 鵝油滲落啲飯到 好香好好味😋另外仲加咗日本富士蘋果喺入邊中和返 真係超正▪️紅豆枝豆糰子▫️法式奶凍-宇治抹茶+醬油焦糖甜品我哋揀咗兩款🤭糰子好可愛 白雪雪圓轆轆 口感好軟糯 紅豆夠晒甜 將枝豆打成用蓉加埋一齊食都唔錯 整體都好夾🍡而奶凍就好香滑 奶味好濃 抹茶味夠香 不過我就更鍾意醬油焦糖 鹹鹹甜甜咁好特別呢度都有唔少飲品選擇 果汁/咖啡/mockta
▪️辣味吞拿魚米餅
做到外脆內軟 面頭鋪上滿滿嘅吞拿魚🐟食落辣辣地 配搭好特別
▫️原隻天婦羅虎蝦辣卷
▪️黑椒汁炸雞配熏醃白蘿蔔他他醬
▫️照燒鵝肝鍋飯
呢個鍋飯採用咗嚟自日本宮城縣嘅[一見鍾情米]•傳說只要吃了一口 就會唇齒流香 讓人久久不能忘懷而得名•🍚配以矜貴嘅鵝肝 鵝油滲落啲飯到 好香好好味😋另外仲加咗日本富士蘋果喺入邊中和返 真係超正
▪️紅豆枝豆糰子
▫️法式奶凍-宇治抹茶+醬油焦糖
呢度都有唔少飲品選擇 果汁/咖啡/mocktail cocktail 仲有唔少清酒選擇🍶