2023-09-12 4889 瀏覽
拍拖紀念日,決定要食好d。終於機會黎啦,今次我哋mark定咗要食法國菜🍾金鐘PP 係我哋拍拖其中一個經常去既地方,而有選擇困難症的我,先喺地點著手,將選擇範圍收窄😂Dalloyau 係一直以來都好想試既食店之一,但可惜每次經過時都已經啱啱食飽,又或者係下午茶☕️時段,而甜品🍨又不是我杯茶。法國菜對大聚來講,第一反應必定係貴,好貴,非常之貴!但係經過今次我可以同大家講,原來法國菜既價錢可以好合理,環境氣氛及服務態度仲要係好好👍🏻首先,我地一坐低,麪包🍞及水已經立即安排送上,麵包十分之脆有咬口,而且仲暖暖哋,細心位之一,抵讚👍🏻點餐時,我地叫咗洋蔥湯,主菜有龍蝦🦞,油封鴨髀,牛面頰。洋蔥🧅湯,未上枱已經聞到好香,我地仲話乜嘢甘香,d洋蔥同埋個湯好甜,濃度就有9分 (10為滿分)龍蝦🦞,好好味而且熟度岩岩好,個汁係好濃既龍蝦湯同酒味,正👍🏻油封鴨髀,去食法國菜無乜理由唔叫掛😝⋯⋯的確係無揀錯,個皮好脆而且入口一啲都唔油,仲要好juicy添。配菜方面用上羽衣甘藍同埋紅菜頭,完全無諗過可以甘夾,而且個 presentation 好正,好似成幅畫甘。牛面頰,好淋好入味,輕輕力唔駛用刀已經可以食到,但
拍拖紀念日,決定要食好d。
終於機會黎啦,今次我哋mark定咗要食法國菜🍾

法國菜對大聚來講,第一反應必定係貴,好貴,非常之貴!

點餐時,我地叫咗洋蔥湯,主菜有龍蝦🦞,油封鴨髀,牛面頰。

牛面頰,好淋好入味,輕輕力唔駛用刀已經可以食到,但係食落有啲滯⋯⋯可能因為個配菜係薯蓉,但係絕對有驚喜,我自己都差唔多食咗2/3 既薯蓉…

最後,係我無諗過叫嘅甜品,但我另一半係dessert lover, 而且仲有佢最愛嘅橙呀⋯⋯一般坊間好少有呢一款甜品廚師將班㦸加上橙酒一拼煎香,再加上鮮橙及忌廉點綴,又係人未食但係相機📷先食,唯一缺點係比較甜,而且甜度唔可以調教。

價錢上,Dalloyau 絕對係法國菜既入門版,但味覺及視覺上絕對可以媲美5星酒店質素.

期待不久將來再黎,等我地試吓其他菜式.