2020-04-07
好多人都會覺得將軍澳係美食沙漠,因為大部份都係連鎖餐廳,但其實隨着好多新住宅嘅落成,好多新商場都會有唔同特色嘅食肆,作為一個將軍澳人,平時都會去海旁散步,經過呢一間裝修得幾有東南亞風情嘅餐廳,就決定入去chill下。其實呢間餐廳仲有戶外嘅座位,不過佢哋比較近海旁,夜晚都會有少少風,所以今次選擇咗坐室內。望一望個餐牌發現原來餐廳提供泰國,印度,馬來西亞,甚至越南菜式,一次過滿足晒大家最近去唔到旅行嘅願望。一坐低梗係叫杯cocktail chill下, 我叫左grapefruit mojito,帶有薄荷口味又酸酸甜甜,夏天飲一流。朋友叫咗杯refresh your mind, 帶有蘋果汁檸檬汁同薄荷口味,個杯嘅外型亦都好趣致,令人心情大好。通常食東南亞菜都會叫冬陰功湯,今次想試新野,所以叫咗呢個牛尾湯。佢係一個馬來西亞菜式,聽講用牛肉同牛髓煲湯有強筋壯骨嘅效用,而且味道特別,清甜得黎唔算過於油膩。呢個越式米紙素卷入面住牛油果,最有驚喜係個醬汁,一開始唔知道係Wasabi味所以一次點左太多,軟滑既牛油果配埋Wasabi醬令我以為自己食緊三文魚刺身,呢道菜式好啱食素嘅人。重頭戲就係椰漿牛肉咖喱
重頭戲就係椰漿牛肉咖喱,佢亦係一個馬來西亞嘅特色菜。加咗椰漿令到咖喱嘅口感更加濃郁,牛肉亦都燉到軟化,非常入味。
佢嘅味道帶有甜味同微辣,所以我朋友唔係好食得辣都覺得非常之香同易入口。
配上印度酥油薄餅真係一流,薄餅上嘅時候熱辣辣,點完咖喱都保持到香脆嘅口感。
最後叫咗個椰子雪糕作為呢餐晚餐嘅終結,我掛住影相打卡,老闆就提我快啲食如果唔係雪糕會溶食落好清甜同creamy, 真係睇得又食得。
食完一個咁有東南亞風味嘅一餐之後就沿住海旁散步返屋企,雖然位置距離將軍澳市中心有啲遠,但係我絕對會為咗享受呢度嘅情調再返嚟食。