2018-07-10 56 瀏覽
將軍澳特色食店唔多,今天同朋友黎到將南附近打邊爐。網上睇到喱間店的特色是用生鐵鑊打邊爐,所以一直都想黎試,今日就有喱個機會黎試。坐到冇幾耐,就調醬油,醬油樽都好精緻。我地揀左黃金雞湯做湯底,除了雞之外,配料有花膠、蟲草花及鮮淮山,都真係幾足料。店員先用生鐵鑊爆香材料,再加入清湯煮滾,之後就可以打邊爐。我們先嚐雞湯,由於好足料嘅關係,不加任何調味,湯底已經好好飲啊!配料中嘅花膠好厚身,鮮淮山吸收左湯嘅精華,非常好吃!我同朋友二個人吃得唔多,所以只係點左安格斯牛頸脊、韭菜餃、鮮打蝦滑、即炸響玲。安格斯牛頸脊份量好足,牛味適中,肉質好唔錯,真係十分推薦大家去食!!!自家製即炸響玲好鬆脆,入口即溶咁,值得一試。飲品方面,我地點左桔仔冰同薏米柚子冰,兩杯嘅味道都非常唔錯,特別推薦桔仔冰,味道酸酸甜甜,開胃又解膩,非常適合打邊爐嘅時候飲。人均消費大概$350。

坐到冇幾耐,就調醬油,醬油樽都好精緻。

火鍋配料

牛頸脊
鮮炸響鈴

柑桔冰

人均消費大概$350。
2018-06-26
火鍋配料