2020-06-04
聽朋友講將軍澳澳南海岸開咗間新嘅法國餐廳,食物好味之餘價錢唔貴,今日經開將軍澳Popcorn,擇日不如撞日,就去品嘗一下法國菜。🤣🤣La Rosabelle 店內風格特式,環境舒服。雖然亦有室外座位提供,但我就俾室內嘅佈置吸引咗喇。😲😲法式青口鍋:青口配用法式醬汁煮,帶一點點酒香。青口份量好多,都差不多有三、四十隻,而且都鮮甜肥美。青口鍋另配上即炸薯條,份量同青口一樣都唔少,都幾抵食嫁。😋😋黑松露白汁帶子意粉:宜家好多西餐廳都上黑松露/松露油,而且好似好驚食客投訴唔夠味咁,會落勁多落去。😖 La Rosabelle就處理得幾好喇,黑松露剛剛好,味道無搶咗出嚟蓋過其他食材嘅味道。起初以為得面頭一隻煎帶子,原來成個意粉係切片嘅帶子,近乎每一啖都可以食到帶子,好滿足呀。🥰🥰