琴日專登同男朋友去咗寶琳睇樓(要上車真係好難🥲),睇完之後勁肚餓,於是就走咗入新都城覓食,見到呢間新開嘅拉麵店,個環境都幾有日本嘅感覺,再加上都真係好耐冇食過拉麵,於是就決定入去試吓。佢嘅環境專登營造到好日本嘅感覺,不過間舖頭嘅面積有啲細,座位都唔多,而且有啲迫,坐得唔係咁舒服。佢係用自助售賣機嘅,一部係信用卡俾錢,另一部就係信用卡同現金都可以俾錢,係嗰部自助售賣機度揀咗自己要食嘅嘢,比完錢,就會有店員帶你過去坐。佢嘅位置係咁樣嘅,前面放咗啲杯同埋凍麥茶🍵坐低之後我就自己斟咗黎飲,麥茶嘅味道唔錯。座位上面放咗好多唔同嘅調味料,有拉麵胡椒、七味粉、蒜蓉、薑絲、芝麻等等,方便你食嘅時候自己揀選啱自己嘅調味料。我哋揀咗一個豚骨拉麵同埋一個蝦味增套餐,套餐可以揀食沙律或者餃子🥟,我哋就揀咗餃子。🎈餃子🥟餃子嘅味道其實好似大阪王將出嗰一款自己買返屋企整嘅餃子,而且咬落去可以見到,餡料唔算太多,但味道都叫做唔錯🎈豚骨拉麵🍜佢嘅拉麵聲稱冇加入牛奶、豬骨粉、味精,而我飲第一啖湯嘅時候,的確飲得出有好重嘅豬骨味同埋淡淡的奶香,佢呢個湯底幾清,而且有啲木耳絲,食落既口感會豐富啲。佢嘅拉麵係可以揀軟硬程度嘅

🎈餃子🥟

🎈豚骨拉麵🍜

佢嘅拉麵係可以揀軟硬程度嘅,我哋無特別挑選到,發現佢就咁上嘅拉麵其實面身係偏硬嘅,如果鍾意食霖嘅人可以揀返偏軟,但呢度要講返一點,就係佢嘅拉麵食落仲有鹼水味,拉麵同個湯一齊食嘅時候,係影響埋個湯嘅味道。

🎈蝦味噌拉麵🍜
呢個湯底嘅味道更濃郁,有好香嘅蝦味,一開頭食頭幾啖嘅時候覺得唔錯,但係食落會越嚟越鹹,所以最後我係食唔晒嘅

同埋都係同一個問題,就係佢啲拉麵嘅鹼水味真係好重,其實咁樣好影響個拉麵嘅質素,就咁食啲麵好麻麻地,配埋湯食,佢又影響埋湯嘅味道,我唯有係咁將佢啲粟米撈埋個拉麵一齊食,咁樣就可以減少啲啲鹼水味,不過佢嘅糖心蛋係堅好食嘅!

總括黎講,呢間嘅拉麵真係普普通通,不過不失,而且性價比真係唔高,係我只會試一次嘅拉麵店。