2016-09-10 942 瀏覽
將軍澳popcorn 內終於有多d 選擇了。泰巷 無論係午餐、下午茶、晚餐都係禁多人,究竟點解呢?!初試係食晚餐,由於知道一定多人。所以提早係6:40 過黎攞位,真係好快入得。係呢個經濟低迷的境況下,呢個4人餐真係好抵食 一家4人決定試一試佢。Order 後唔洗10分鐘,大部分已黎齊,相當快手。頭盤:泰式風味拼盤 (四人份量)蝦餅春卷炸得香脆不會太乾丶魚餅沒有很特出、脆口的單骨感覺有點似kfc的雞、生菜包 的肉碎的調味相當辣。冬蔭公鮑魚湯: 海鮮十分足料,鮑魚都有4隻,令人驚喜。味道香濃,不會太辣。連阿媽好怕辣都覺得好滋味。主菜泰式明爐冬蔭烤烏頭: 看起來很有霸氣的魚,配料竟然有雲耳、金菇、粉絲、菜、蔥丶仲有白羅白。反而香料太少,突出唔到魚的鮮味,亦無咩香味。中途侍應才會加冬蔭功湯,加左兩次3次魚的怪味先可以辟走。馬拉盞炒通菜:上菜時香氣撲鼻,馬拉盞味濃郁。火車頭原個菠蘿海鮮炒飯:有大蝦、蜆丶青口丶肉鬆丶魷魚圈鋪面,買相十足。同時都好有內涵,炒飯不會太乾。青咖哩雞飯:經店員推介下點了最唔辣的青咖哩,配上雞肉白飯極佳配搭,食左好似有上癮的感覺,好想再吃。份量太小了。另外,再散叫左個油酥餅

Order 後唔洗10分鐘,大部分已黎齊,相當快手。

頭盤:泰式風味拼盤 (四人份量)

Thai  冬蔭海鮮鮑魚湯
主菜

馬拉盞炒通菜:上菜時香氣撲鼻,馬拉盞味濃郁。
飛天炒時蔬
火車頭菠蘿海鮮炒飯
青咖哩雞飯
另外,再散叫左個油酥餅,食咖哩又點可以無酥餅呢。一份有3塊,不會油淋淋的,不會太薄。
油酥餅
特飲:
芒果脆脆加$12(中):感覺就似芒果冰沙

泰式檸檬茶(左),好細杯。是用青檬的

藍蝶檸檬荔枝梳打加$12(右):先被夢幻的紫色吸引,荔枝及檸檬配搭一流,加上透明爆珠,簡直俘虜左我個心。
2016-09-01
Thai  冬蔭海鮮鮑魚湯