2017-08-12
食肉獸表示收到風有韓牛專門店好興奮,就衝去食了!平時係某燒肉店都有見過下韓牛出沒,但好似就無乜去過一間係專食韓牛既餐廳。今次都帶點小期待,就係係中環同上環既中間,Soho區附近,都吾算太難搵。去到就發現係分左兩層的,個feel都幾整齊乾淨,一睇都吾覺係一間燒肉店,直至抽風筒拉底同開左爐先有啲感覺。我地揀左二人套餐,入面都包左好多野,湯、沙律、頭盤、三款韓牛、飯、燜牛肋骨、甜品,都只係$688兩人。飽肚又可以食到韓牛,一舉二得!湯我揀左招牌既雪濃湯,好濃牛味既清湯!薄薄既牛肉片都幾腍,牛味係口腔散發出泥。仲配沙律,開一開胃。之後就上生拌韓牛,即是牛肉他他。同蛋拌埋一齊,再加入梨片。生牛肉食落既口感其實幾似魷魚個種有少少嚼口既感覺,都不錯。之後就開始燒韓牛啦,三款韓牛!分別係後腿底板肉、肉眼、半白肉。由左燒到右邊,先食後腿底板肉,油脂係其中最多既,所以食落就比較腍身!肉眼既肉實一啲,牛香重啲!仲可以配生菜,清新一點!之後就燒半白肉,感覺好似火鍋食個種牛白肉既概念,一半係脂肪一半係牛肉。薄薄一片,燒到脂肪部分乾身變得爽口,有咬口!之後就係熱食—燜牛肋骨,偷邊仲有啲蘿蔔蔬菜甘,燜到好腍好入味!
湯我揀左招牌既雪濃湯,好濃牛味既清湯! 薄薄既牛肉片都幾腍,牛味係口腔散發出泥。 仲配沙律,開一開胃。
之後就上生拌韓牛,即是牛肉他他。 同蛋拌埋一齊,再加入梨片。生牛肉食落既口感其實幾似魷魚個種有少少嚼口既感覺,都不錯。 之後就開始燒韓牛啦,三款韓牛!
分別係後腿底板肉、肉眼、半白肉。
肉眼既肉實一啲,牛香重啲! 仲可以配生菜,清新一點! 之後就燒半白肉,感覺好似 火鍋食個種牛白肉既概念,一半係脂肪一半係牛肉。 薄薄一片,燒到脂肪部分乾身變得爽口,有咬口! 之後就係熱食—燜牛肋骨,偷邊仲有啲蘿蔔蔬菜甘,燜到好腍好入味!肉就帶甜,因為佢有用蜜棗等材料去燜,同埋量都幾多。 已經飽飽地但仲有個飯,我揀左泡菜炒飯,泡菜既酸同辣都融入係飯入面。
最後仲有個甜品—甜米露結尾 整體覺得幾抵食,好多款食物,可以試多啲吾同煮法既韓牛!