2024-03-08 1100 瀏覽
今天10:20來喝茶,進門跟知客講「兩位」,對方回覆「入去揾侍應安排」,入到裡面發現前一半大堂張張檯都坐左人,裡面一半係吉既,揀左張4人檯正準備坐低,有侍應過來話「呢度唔坐得,一陣有團客。」,就無再理會我地。我再去找知客,中途有另一侍應截停我,指住入門口旁一張未鋪檯布細檯。無所謂,有檯就得。之後卻又有侍應過來對我們講,這裏要擺放大檯,言下之意要我們走人。我話12點前會食完,才「保得住」張檯。之後點點心都唔係好順利,又話呢個無(珍珠雞),又話個個無(蒸鳳爪)。期間,仲見到斜對面一個女食客同侍應話「已埋單,但要繼續坐因為有朋友12點黎,如果現在離開朋友就無位⋯」諾大一個酒樓,為了做團客,得失不少本地客。就留給旅遊團吧,以後也不會來。

2024-03-08
$100 (早餐)