2022-08-07 28 瀏覽
cwb最緊開左個新既omakase,七夕就去咗食homakase 慶祝七夕情人節。餐廳裝修很廣闊,客人可以欣賞到師傅嘅整作過程之外,都可以睇到食物既製作衛生程度。如果係女士既話,去廁所會好有歡喜既驚喜,不過要自己感受下。經店員介紹完,男既叫左個舍set,女既叫左雪嘅set,最後兩個都食到勁滿足。舍 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-⧐北海道白粟米、汁煮白螺、蟹肉金杯⧐左口魚薄切、裙邊⧐宮城產獨眼竜真蠔⧐汁燒北海道帆立貝⧐九州活赤背⧐北海道厚岸海膽魚子蒸蛋⧐白蝦海膽杯⧐花紹蟹刺身⧐千葉縣雌鮑魚⧐灸野生拖羅⧐煙燻鰹魚刺身⧐灸大蝦⧐手釣池魚⧐赤鯥魚壽司⧐甜蝦四重奏⧐野生拖羅壽司⧐北海道根室市紫海膽⧐魚湯⧐拖羅手卷⧐紅豆綠茶蛋糕雪 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-↬左口魚薄切配柚子酸汁↬汁燒北海道活帆立貝↬九州活赤背配檸檬汁↬香葱真鯛↬醬油漬赤身↬白蝦配薑蓉↬金目鯛配烏魚子↬石垣貝配青檸汁↬三星漬深海池魚↬煙燻鰹魚配醋蒜蓉啫喱炸大葱絲↬池魚配蔥花薑蓉↬赤鯥魚↬甜蝦四重奏↬野生拖羅壽司↬北海道根室市紫海膽配淡雪鹽↬配料 - 海帶、蒜頭、蘿蔔、牛蒡、芝士◎北海道白粟米好甜,好似雪蓮既味道,蟹肉金杯外層脆卜卜,咬落去兩種口感。◎左口魚薄

舍 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-
⧐北海道白粟米、汁煮白螺、蟹肉金杯
⧐左口魚薄切、裙邊

↬赤鯥魚
↬甜蝦四重奏
↬野生拖羅壽司
↬北海道根室市紫海膽配淡雪鹽
↬配料 - 海帶、蒜頭、蘿蔔、牛蒡、芝士

◎左口魚薄切、裙邊,蘸柚子酸汁加下wasabi 就可以,簡單得黎又清新
◎宮城產獨眼竜真蠔,好creamy,爽口,海水味唔重。
◎九州活赤背,好爽身,最緊要好新鮮,師傅拍完仲可以見到佢郁。
◎北海道厚岸海膽魚子蒸蛋,海膽配魚子、年糕同蒸蛋,個配搭幾特別,都係特一次見,海膽嘅甜加埋蒸蛋既滑真係好爽。
◎白蝦海膽杯,師傅話係餐廳signture,食得出係特別用心,個搭配都好尊貴,用左12年既鱘魚子加埋花紹蟹蟹殼整嘅上湯啫喱再加金箔,剩係聽到師傅講整嘅過程我都覺得淡淡尊貴。
◎花紹蟹刺身,即蒸係面前即拆,一個字 鮮!
◎千葉縣雌鮑魚,整左三個鐘,好冧身,蘸個干醬食就可以。
◎灸野生拖羅,野生既大拖羅比一般既養殖拖羅貴好多,灸後配以12年鱘魚子加鱈魚片,口感油脂豐富得黎又富有層次感。
◎煙燻鰹魚刺身,用左日本禾稈草,土佐醋蒜蓉啫喱加埋大蔥絲,加埋65%靜剛懸既蕃茄,先食左魚再食水果,簡直係對味蕾既刺激。
◎赤鯥魚壽司,係同喜之次,甘目鯛同等價位既魚,而赤鯥魚係當中最貴既,知我講咩就明🤭,依個一定要盡快食,口感勁鮮甜,不愧係日本人視為刺身中既極品。
◎甜蝦四重奏,師傅話係餐廳signture,可以係當中整作過程睇得出,最底係全隻開邊刺身,尾二層係甜蝦蓉,尾三係燒過既蝦頭膏,最頂係櫻花蝦磨既粉末,襯熱食,感受到個四層次既口感。
◎北海道根室市紫海膽,高橋海膽廠既出產,唔用明礬黎做防腐,用電解水,所以食落去冇平時海膽陣氨味,得返甜同creamy感。
◎拖羅手卷,用吞拿魚皮下脂肪燒出黎既油脂撈既飯加赤身碎、京蔥、千本漬、能蔥、海苔包既手卷,師傅用心燒過之後,油脂出哂黎,味道好濃郁,成件事昇華哂。
◎紅豆抹茶蛋糕,抹茶蛋糕似布朗尼既口感,食完蛋糕先食依個糖度高既佐賀密柑,淡完再甜,食完飲返杯hojicha埋尾消下成餐既油脂就啱啦。

不得不睇佢擺盤既芝士用左白面豉、赤面豉、麥麩麵豉去醃製,再燒,芝士味係特濃!!超鍾意食依舊芝士,食左佢勁多舊,通常我擺盤既野我都係唔食,但今次真係忍唔住...食左叫左佢再加比我...😂
師傅都好細心,佢會問你wasabi食唔食先加,同埋如果覺得手卷太油可以幫你轉鱈魚片。
個女廁真係好特別,可惜我入唔到去,但聽另一半講已經覺得正好grand。

📍 舍 (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街13-15號Biz Aura 3樓
2022-08-04