2018-09-07
尋日因為去開沙田做嘢,所以夜晚係附近搵嘢食,經過有間台灣餐廳,見到有好多人聚集,我估呢間餐廳嘅質素有保證,就即刻入去食個晚飯獎勵下自己餐廳嘅環境舒服,牆上掛住一啲代表台灣九份十分嘅畫,令人回想起台灣嘅感覺見到餐牌有一款醉鴿,因為平時都好鍾意食用酒煮嘅食物,所以即刻試吓,果然冇令我失望,因為醉鴿好入味,係香濃嘅酒香味,連雲耳都好好味,而且醉鴿肉質剛剛好我仲叫咗一碗紅燒牛肉麵,材料好豐富,有牛筋同牛腩,而且仲有一啲配菜同蘿蔔,牛筋同牛腩都煮得好軟熟,而且湯底好味,粗麵嘅麵質亦令人食落好有口感朋友就叫左碟細嘅滷水拼盤,裡面有鴨舌、大腸、鴨腎,雞翼、蛋、豆腐等等,包羅萬有,總有一樣啱你口味,所有都好入味,我就特別鍾意鴨舌最抵讚嘅就係蚵仔肉碎泡飯,除左份量大碗之外,蚵仔嘅數量都佈滿每一啖,大熱天時食碗泡飯一流,加上湯底鮮甜,係真材實料熬出嚟㗎,餐廳仲提供脆米,可以倒上飯面一齊食飲品就叫左綜合水果茶,雖然份量比我想像中細,但味道一流,有好清新嘅水果香味,裏面有蘋果、橙...仲有一粒話梅吊味,酸鹹嘅話梅令到水果茶嘅味道提升,越飲越開胃最後叫咗個甜品,係芒果蜜糖磚塊,佢嘅賣相好吸引,七彩繽紛,有棉花糖
最後叫咗個甜品,係芒果蜜糖磚塊,佢嘅賣相好吸引,七彩繽紛,有棉花糖、朱古力粒做裝飾,而且有芒果粒、忌廉同芒果雪糕去襯托,不過略嫌麵包質地比較硬,但我諗小朋友見到都一定會好興奮好想試
除咗散叫之外,餐廳仲有晚市套餐可以選擇,大家可以參考下餐牌啊
餐廳嘅服務唔錯,而且冇限時,坐得舒舒服服,食物更加係好味,價錢又唔貴,所以好值得一試