2018-07-31 30 瀏覽
之前食過呢間緬甸菜的本店都唔錯,朋友話未食過,又新開左分店,地方更大,既然係咁咪同佢黎試下囉。新店地方大左,冷氣十足。座位又濶好多,枱上用具乾淨,感覺不錯喎。羅望子特飲 ($20)天時暑熱,梗係飲杯凍飲先。飲下緬甸出名的羅望子,酸酸甜甜,味道十分似酸梅湯。黃薑蜜特飲 ($20)朋友點左杯很正氣的黃薑特飲,好香甜蜜糖味,薑味不太重,易入口喎。緬甸泡菜回鍋肉片配飯 ($52)預先煮好的回鍋肉,落單即刻送上,好有效率。肉片有咬口,幾入味。醬汁有洋蔥仔,蔥,蒜等不同香料,味道甜甜辣辣,完全不像中式的回鍋肉。曼德勒紅燒腩肉配飯 ($55)另一款要腩肉飯,同樣是煮好的,立即有得食。份量都幾多,芫荽,乾蔥等伴碟,很香呀。腩肉不算太肥,軟腍入味,辣辣地幾惹味。曼德勒鮮茄滋味撈麵 ($48)仲有蕃茄撈麵,賣相麻麻地咁。蕃茄醬好多茄蓉,味道偏甜,個人建議加一點辣更好味。麵條是蝦子麵,份量超多,勁飽肚!食物味道走甜的路線,仲以為近東南亞會辣添,感覺又不是,蠻特別的啦,值得一試~
羅望子特飲 ($20)
黃薑蜜特飲 ($20)
緬甸泡菜回鍋肉片配飯 ($52)
預先煮好的回鍋肉,落單即刻送上,好有效率。
肉片有咬口,幾入味。
曼德勒紅燒腩肉配飯 ($55)
另一款要腩肉飯,同樣是煮好的,立即有得食。
份量都幾多,芫荽,乾蔥等伴碟,很香呀。
腩肉不算太肥,軟腍入味,辣辣地幾惹味。
曼德勒鮮茄滋味撈麵 ($48)
仲有蕃茄撈麵,賣相麻麻地咁。
蕃茄醬好多茄蓉,味道偏甜,個人建議加一點辣更好味。
麵條是蝦子麵,份量超多,勁飽肚!

2018-07-24