2017-08-11 34 瀏覽
觀塘工廈入面一向都有好多隱世美食,所以平時同朋友都會鍾意尋下寶,睇下有冇機會撞中一D好味既餐廳,呢間慢煮工房就係我地咁岩入中既一間高水準餐廳。因為我地去到既時候已經3點,LUNCH HOUR都就完 (好似去到3點半),所以係冇咩人既,唔洗等位都有得入。呢間野顧名思義係食慢煮菜,LUNCH MENU都相當吸引,我地掙扎左一陣最後揀左三文魚同牛仔肋果個SET。首先上台既係跟餐既水果冰茶,水果冰茶飲落好FRESH又唔會太甜,好適合咁熱既夏天飲。餐湯係南瓜湯,飲落好甜同堆勁有南瓜香,比較杰身,好味!個包係法國面包,搽左一層好厚既牛油係上面,焊到脆卟卟咁,好好食。呢個三文魚排賣相已經好吸引,味道亦都非常唔錯。三文魚排非常厚身,表面有一層鹽,表皮煎得十分香脆,而入面的三文魚肉則未有煮至全熟,食落十分嫩滑,亦保留左三文魚既鮮美。個飯既軟硬程度剛剛好,唔會好似一般risotto咁太硬,入口亦有香濃既忌廉味,好味!牛仔肋set亦都非常唔錯~牛肉比想像中軟腍而且味道非常突出,重點係佢係無骨,所以唔洗驚要切咁麻煩。除左牛肉個set仲有napoli意粉作為伴菜,意粉雖然份量無牛肉咁多,但係醬料味道十分特別,

夏日果茶

刺身級挪威三文魚英式豌豆燴飯

牛仔肋set亦都非常唔錯~牛肉比想像中軟腍而且味道非常突出,重點係佢係無骨,所以唔洗驚要切咁麻煩。除左牛肉個set仲有napoli意粉作為伴菜,意粉雖然份量無牛肉咁多,但係醬料味道十分特別,有別於平時食開既napoli意粉。
特級美國安格絲牛仔肋

整體而言雖然呢間餐廳價錢唔算平,但係食物水準高,係值呢個價既
下次應該會再黎試堆佢其他野食
2017-08-10