2024-06-11
深水埗Cafe好多,點樣先可以做到突圍而出?除咗喺裝修上下功夫之外,食物質素和咖啡說到尾才是一所店的靈魂。Loop kulture 以石屎森林中的綠洲作主題,2樓更有glamping 打卡位。兩層各有特色,店內更有一個迷你slowood corner 推崇環保概念。全店都由年輕人主理,對自家出品有熱誠、有理想,顛覆現世代對00後嘅既有印象。🍞焦糖繽紛雜果樹頭麵包 118(焦糖香蕉、無花果、西柚、香橙、紅石榴、果仁碎、楓糖法式麵包、伯爵茶gelato)樹頭麵包製作需時,全因店員會將索滿蛋漿嘅麵包用慢火慢慢咁煎香。期間不停在每面加糖,再不停煎,非常需要耐性。最後仲會放入焗爐焗至脆身,比着性格急躁嘅我一定不能勝任🙈 焦糖味香噴噴,完美做到外脆內軟。擺盤極其精緻,真係好色彩繽紛🌈🦄 配合埋earl grey gelato 簡直係神來之筆,冰火交融🤤☕️ 肉桂維也納 45以Americano做底,面頭鋪上自家製忌廉和肉桂粉,口感幼滑棉密,肉桂香四溢~ 建議不要攪拌來喝,一口喝下去能做到冰火交融之口感。甜忌廉更和咖啡完美地配合,不會過甜過苦,剛剛好。讓我從第一口喝下去時忍不住直接喝掉半杯🙈📍Loop
🍞焦糖繽紛雜果樹頭麵包 118
☕️ 肉桂維也納 45
📍Loop Kulture (深水埗)
深水埗鴨寮街90號地舖