2018-07-11
九龍城泰國菜嘅餐廳真係好多,又大都都好好味嘅,但呢晚特別想食越南菜,上openrice搵下就搵到呢間,食評好似又唔錯,價錢又好似唔貴。好彩七點幾到,唔太多人 (食食下八點後就開始多人)。呢度有二人餐,望落都抵食,有沙律、小食、粉麵、飲品同甜品,但我吔想試啲更想食嘅野,都係散叫好啲。食越南菜,其實係主要為咗食生牛肉湯河,呢度嘅水準都唔錯,河粉同牛肉嘅份量都唔少,仲有好多芽菜。本身個湯底都已經好夠味,所以都唔洗再加薄荷葉同青檸,加了一點魚露汁就已經好正,以五十幾蚊嚟講都真係算唔錯。另一特別想食就係木瓜沙律,本來諗住叫二人餐,都有木瓜沙律,但睇清楚啲原來散叫嘅係"木瓜雞絲蝦沙律",套餐嘅係木瓜雞絲沙律 (冇蝦),所以都係散叫嘅有雞絲同蝦嘅吸引啲。木瓜夠爽口,份量都唔少,蝦就唔算好新鮮,而個沙律汁好似唔係好夠fresh,好似平時食嘅好味啲。叫個炒菜啦,馬拉盞最惹味,要咩菜就要問店員,呢晚就有通菜、椰菜苗等,我吔揀咗通菜,用細鑊仔載住,好似好有鑊氣咁,但食落就有點失望喇,平時好鐘意嚟食九龍城泰國菜館嘅炒菜,因為都好有鑊氣,住家飯難啲做到。可惜今次就食唔到呢個水準,仲相對比較油膩。另外就仲叫咗個小
另外就仲叫咗個小食拼盤,餐牌上冇寫有咩小食,以為會有炸蝦餅,點知係沙嗲雞串、札肉、春卷、椰菜雞絲沙律。四款裏面最好味係沙嗲雞串,雞肉好夠淋又唔會好乾,沙嗲又好入味,唔洗另外再加沙嗲醬。
啲冷氣都幾凍下,雖然有電視睇,都唔坐得好耐。