2019-01-23
尋找那些年嘅足跡 《小時光》上個禮拜朋友帶路去觀塘夾公仔,原來依家已經進化到連iPhone,note9 都有得夾!最後就梗係係咩都夾唔到啦!但朋友之後帶我去食嘅呢間餐廳,就認真唔錯!餐廳喺一楝舊式嘅工業大廈嘅一樓,如果唔係朋友帶路,其實都幾難搵!雖然位置唔算就腳,但一入到去見到餐廳已經八成爆,就已經知道有信心保證!餐廳老闆我估計係台灣人,裝修同擺設方面好有心機,好有80,90年代嘅味道。座位擺成好似班房一樣,枱櫈都係我哋小學用嗰一種,真係好有《那些年》嘅感覺!餐廳除咗裝修有特色同多打卡點之外,食物味道都好有水準!我哋叫咗一個台式滷肉便當,蕃茄牛肉麵同煎蛋餅,全部都好好食,真係好似去咗台灣咁。特別係台式滷肉便當,$58 已經有前菜,大大碗嘅滷肉飯,同一個雜錦拼盤!非常經濟抵食。另外全晚最特別嘅,我認為係黑糖奶茶,佢同出面坊間賣緊嗰啲完全唔一樣,佢奶茶係會另外擺起一隻量杯度,而細杯就會裝住啫喱狀嘅黑糖同埋冰粒,俾你可以慢慢咁加落去。初頭以為普通啫喱粒,味道唔會好出, 點知原來黑糖味勁香濃!誠意推介!!小時光呢間餐廳真係比我地呢班80後可以喺度勾返起唔少回憶,重點係嘢食好味之餘,價錢又夠親民
小時光呢間餐廳真係比我地呢班80後可以喺度勾返起唔少回憶,重點係嘢食好味之餘,價錢又夠親民,一定會推薦比其他朋友過嚟試吓!