2017-11-19 628 瀏覽
法國菜唔一定係fine-dining嘅,其實法國人好鍾意食crêpe,所以大街小巷都有專食crêpe嘅餐廳,就好似香港茶餐廳咁,大部分會開到零晨㗎.平日lunch hour呢度必定迫爆,因為附近有多間法國公司. 今次咁啱見到經Openrice預訂晚市時段有75折優惠,就訂咗平日夜晚7點同朋友嚟回味吓法國味道. 起初嚟到無乜人,食到8點左右已差不多滿座. 夜晚燈光昏暗,每枱都點咗小爉燭,氣氛幾relax我點咗比較classic嘅La Moussaillon(有芝士丶蛋丶蕃茄丶法式火腿...),唔算膩. 比起我喺法國食嘅crêpe,呢度無落咁多芝士,餅皮都無咁厚,比較適合女仔(因為女仔仲要食甜品). 今晚唔想飲酒,所以點咗lime & mint soda,好refreshing!朋友好鍾意食蟹,點咗Les Pierres Noires(蟹肉丶蝦丶芒果..). 蟹肉超多,朋友超滿足~ 佢杯coconut water and pineapple都好好飲.其實食完鹹crêpe,已經好飽. 所以我哋share咗個La Sexy Suzette,係火焰版喔! 芒果雪芭食落似雪糕多啲,以為啲酒燒咗成分

La Moussaillon

Les Pierres Noires

其實食完鹹crêpe,已經好飽. 所以我哋share咗個La Sexy Suzette,係火焰版喔! 芒果雪芭食落似雪糕多啲,以為啲酒燒咗成分幾鐘會揮發晒,點知食落酒味依然濃郁!!
La Sexy Suzette

75折咗真係抵食!

2017-11-14
La Moussaillon