2024-06-30
Asam Chicken Rice 亞參雞飯📍九龍灣偉業街33號德福廣場一期地下G102號舖太興集團旗下星馬菜餐廳的座位不算太寬敞但地方乾淨,卡位限四人座如兩人想入座必須搭枱,要扣分。朋友點了一個🥢亞參去骨海南雞飯🐥$89落單後很快便上菜,首先第一個感覺係份量非常足夠👍🏻,食落味道唔錯,是三黃雞🐓,雞味濃郁、嫩滑、無骨、淡淡肉,但雞皮的位置比較多肥膏,要扣分;油飯配冬瓜草菇雞湯,油飯不會太油膩,冬瓜帶幾分青甜,唔錯。但整體來說未達到99分🫠但同場見好多客人都點選海南雞飯,店員忙著一盤又一盤端出來的都是海南雞飯,我相信有佢吸引之處。我們另外加$39點了兩歎小食:🍴蝦尾🍤春卷配泰式辣醬,好味道,春卷香脆,但我覺得炸得比較油😞;🍴班蘭咖央牛油多士🍞,賣相相當吸引,多士面烘得好鬆脆,中間夾住咖央醬+冰凍厚切牛油,外脆內軟,內冰🧊外熱,十分邪惡😈,但個人推介必試🤤。
📍九龍灣偉業街33號德福廣場一期地下G102號舖
太興集團旗下星馬菜