2009-02-17
今餐我都係呃飯食拉車邊稍為一額汗險過乜乜乜的一餐晏仔…隨大隊中其中一位的意願想一嘗咩叫小南國就有共識三人一致決定今餐就小南國吧!scenario—三人都第一次食喎!另外兩位食飯就什為隨緣唔會話特別標籤咩食肆該幫趁或該出局,而我就約三、四年前與某書友閒談時久仰這食肆,因為當時朋友仔hons fresh grad第一次出糧豪請冚屋企cwb分店開飯咁啦!當時佢俾我的參考口碑不俗的,而對方與我口味相近,但因為食過比我多好佳餚而比我更更挑食。因為話晒第一次唔洗去咁盡,最後掀勻成本menu就選了以下的套餐來小試牛刀。我們選了A餐的原因其一係勝在菜式分佈平均可試勻各基本魚肉瓜菜的各功架如何,其二都因為深明一般食肆都是拉上補下的策略基於其中一樣材料特別矜貴一點就稍為將價格膨脹以致其餘菜式只是擔當配角。江南前菜雙拼<特色燻魚vs.百頁卷—我先食百頁卷就先談它吧!它望落翠綠配上白色的卷皮很美很清新有春天感覺,食落口有點像香葉,那股香味像似曾相識,但想不起確實名字,只是依稀記得越南或印度的正餐或fusion菜式遇過,另兩位就覺得是薺菜,乜傢伙!﹗不過這卷當時不存溫度,究竟正常係咪暖食定點架!?至於配
江南前菜雙拼<特色燻魚vs.百頁卷—我先食百頁卷就先談它吧!它望落翠綠配上白色的卷皮很美很清新有春天感覺,食落口有點像香葉,那股香味像似曾相識,但想不起確實名字,只是依稀記得越南或印度的正餐或fusion菜式遇過,另兩位就覺得是薺菜,乜傢伙!﹗不過這卷當時不存溫度,究竟正常係咪暖食定點架!?至於配搭的燻魚本來就幾開胃好味的,味道亦不腥,挑魚食的我覺得煮法很ok,只是有點吊詭,微溫架囉!-_--
清炒河蝦仁—色澤粉嫰通透,口感爽口彈牙,細細隻剥得幾四正,都尚算叫鮮味,不過又係微溫架囉![喂,下午一點二開始入座再第二碟上的菜咋!講繁忙都未晚巿,唔係要煮定俾我咁冇品下話!?]
砂窩雲吞雞湯—睇圖睇晒,雲呑、雞肋、菜脯各一。雲吞食得出唔係超巿雪藏點心,雞肋冇食,因為本人醫院食到驚勁怕食雞翼,至於白菜脯食出係脹卜卜很青春係一條靚菜,不過想講話又係暖囉![閣下攝時間我唔介意閣下睇至文末]
香酥鴨—睇到金黃色以為炸得靚,不過食落口已稔又凍又唔脆。不過它係像北京田鴨咁用粉皮點醬包京葱食,我相信熱食會更好feel!相比蠻記得上次翡翠的毛蟹那dish很好味呀!
勝瓜炒菌絲—勝瓜青翠但唔熱囉!獻汁都食得出ok,菇菌亦食唔出霉臭味,但店方自己係都要唔爭氣就唔關我事。
招牌小籠包—肉餡係就係嚼江南級數,不過人家勁熱辣辣燙口,這款只係比上述其餘的微溫只是多了少許溫度而已。似乎翡翠拉麵的小籠包正常價錢店如其名贏成條街噃!
雪梨雪耳糖水—微溫囉!咁有紅蘿蔔粒、雪耳囉!食得出雪梨味,甜度適中啦!不過媽媽同契媽煲得好飲過這裡咁啦!
食後感:
我全文上述的所謂微溫係溫水飲得落口嚨或室溫攤涼了中式湯那種感覺,雖然溫度係個人性,不過除了三人一致同感係煮定感覺,或者我用像在公司未叮由家中準備的食物盒盒會較易想像feel到那感覺!
或許閣下會奇怪我做咩食了幾道菜都可以忍住唔出聲,話明我係業餘康樂性質咁做observer take重點憶述節錄是次歷來食飯的體驗嘛!出左聲或我上網周圍貼自己肉照俾人點相即係我自招麻煩,我講過要take capture只可人在明我在暗才可作準,通晒天既野係睇唔到虛實囉!我明實會有人話我賤格,不過咩叫長廂廝守咩叫霧水清緣的分別就係一面之緣的第一印象可以狠批,長廂廝守係有感情分有bias囉!
諗緊俾ok定喊面,雖然我食晒落肚係唔應該俾喊面,不過我覺得一間食肆除了要食物如招牌耍家才有資格改那個店名外,其次乾淨度係要經過n個廚房要員那雙手係較難配合外,其實保持食物的基本賣相同溫度係基本禮貌同對佢自己店面的尊重啊!
三人共$357
最後店方就唔係因我的咀臉表情而俾問卷我嗔,純粹取經而已。不過我有俾溫度意見,係咁易填了些許文字,當然一律員工態度有求必應有禮,只係菜餚無故接二連三出現靈異的不爭氣,背後的原因職員們各人心中有數咁啦!我食飯而已。純粹個人閒情發文寄趣就冇收錢,適逢值得一齊分享就當傾談咁咋!
茶味道應該同嚼江南差不多,前菜尚可。
note1—套餐A($265)
江南前菜雙拼<特色燻魚vs.百頁卷>
清炒河蝦仁
砂窩雲吞雞湯
香酥鴨
勝瓜炒菌絲
招牌小籠包
時令糖水<今餐係雪梨雪耳糖水>
note2:套餐B($318)
江南前菜雙拼<金瓜絲海蜇vs.四喜烤麵>
干燒大明蝦